Vučić: Izgradnjom brze pruge Niš bi postao apsolutni centar jugoistočne Evrope

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jun.2021, 20:11

Vučić: Izgradnjom brze pruge Niš bi postao apsolutni centar jugoistočne Evrope

Da se na izgradnji brze pruge Beograd-Niš-Preševo-Tabanovce radi brže i da se pokaže dobra saradnja između Srbije i Evropske unije, zamolio je danas, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komesarku EU za unutrašnje poslove i migracije Ilvu Johanson. Napominje da bi time Niš i definitivno postao centar Srbije i saobraćajno čvorište, kao i centar jugoistočne Evrope.

Nakon potpisivanja ugovora o podršci EU Srbiji u upravljanju migracijama, predsednik Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se dotakao i drugih oblasti saradnje. Kaže da je napomenuo komesarki Johanson da je izgradnja brze pruge do granice sa Makedonijom veoma važno pitanje.

To bi bio najznačajniji projekat koji bismo uradili sa Evropskom unijom i koji bi nam ostao za narednih 50 godina. Time bismo podigli uslove za investiranje južno od Beograda, time bi Niš definitivno postao apsolutni centar ne samo Sebije, već jugoistočne Evrope. Saobraćajno čvorište pravo. Ne samo Niš, time bismo podigli i kompletno pomoravlje - rekao je Vučić.

Napomenuo je da putnički i kargo saobraćaj donose brojne promene, kao i da bi ulaganje u ovaj deo Srbije bilo znatno lakše.

Vučić je najavio i da će uskoro krenuti radovi na putu Niš-Pločnik i da će za taj deo saobraćajnice EU dati 44 miliona evra.

Podsetimo, izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, pa sve do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom, Vučić je najavio krajem aprila prilikom posete Briselu. Kako je rekao, taj projekat će se delimično finansirati iz evropskih fondova, a njegov završetak najavio je za početak 2026. godine.

Modernizacija pruge od Beograda do Niša više puta je najavljivana, više puta se pominjalo da će je raditi Kinezi, ali će se na kraju raditi uz pomoć Evropske unije koja će delimično finansirati taj projekat sa najmanje 35 % učešća.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.