Uručenje nagrada na zatvaranju Teatra na raskršću, dve nagrade Narodnom pozorištu Niš 

Izvor: JužneVesti.com, 10.Sep.2023, 11:35

Uručenje nagrada na zatvaranju "Teatra na raskršću", dve nagrade Narodnom pozorištu Niš 

Četvrti pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora Teatar na raskršću, koji je održava od 4. do 10. septembra u Narodnom pozorištu Niš biće završen izvođenjem predstave Dekameron, ali i dodelom nagrada najboljim trupama i glumcima.

Nakon odgledanih svih 6 takmičarskih predstava ovogodišnjeg Teatra na raskršću, stručni žiri festivala dodeliće 11 nagrada, dok će žiri okruglog stola kritike i novinarski žiri dodeli još dve nagrade. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Stručni žiri kojim predsedava reditelj i upravnik Nacionalnog teatra Ivan Vazov u Sofiji Vasil Vasilev, doneli su odluku da specijalna nagrada za dramatizaciju romana Gospođica Ive Andrića dodele Vanji Ejdus za istoimenu predstavu u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke. Predstava je takođe dobila i nagradu za najbolju predstavu u celini.

Ovogodišnji laureat nagrade za mladog glumca je Jovan Jovanović, koji harizmatično i dominantno donosi lik Magdafa u predstavi Magbet Narodnog pozorišta iz Beograda. Za tumačenje lika Rajke Radaković u predstavi Gospođica nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Slađani Zrnić. Jednoglasnom odlukom nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi Škrtac Satiričkog pozorišta Kerempuh - saopštio je žiri.

Specijalnu nagradu za kolektivnu igru biće dodeljena ansablu predstave Noćna frajla niškog Narodnog pozorišta. Prema mišljenju žirija glumci su gradili tok radnje menjajući dinamiku i atmosferu komada, koja je efektno i bez praznog hoda ostavila snažan utisak.Reditelj predstave Branislav Mićunović dobitnik je nagrade za najbolju režiju.

Nagrada za scenski pokret pripašće Emiru Fejziću za predstavu Gospođica, dok će Marjan Nećak dobiti nagradu za najbolju scensku muziku u predstavi Lepa Vida.

Najbolji kostim, prema rečima žirija, imala je predstava Škrtac iz Zagreba, dok je najbolje scensko rešenje imala predstava Pokojnik.

Žiri okruglog stola kritike nagradu za najbolju predstavu dodeliće Satiričnom kazalištu Krempuh iz Zagreba za predstavu Škrtac, dok je novinarski žiri za najbolju predstavu proglasio Magbet Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Večeras se predstavom "Dekameron" završava Teatar na raskršću"

Izvor: JuznaSrbija.info, 10.Sep.2023

Četvrti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“.završava se večeras u niškom Narodnom pozorištu, predstavom "Dekameron"...Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.