Izvor: JUGpress.com, 30.Jun.2022, 09:00

UKC Niš prva institucija koja je dobila nove dermoskope u okviru projekta “Pregled za sve”

NIŠ

U okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Niš donirana su četiri ručna i jedan digitalni dermoskop.

„Projekat „Pregled za sve“ započet je pre sedam godina uz podršku Ministarstva zdravlja. Od samog starta je podrazumevao besplatnu edukaciju iz oblasti dermoskopije svih dermatologa iz Srbije, kao i donaciju ručnih dermoskopa svim državnim ambulantama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u zemlji I digitalnih dermoskopa za ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ove godine u okviru projekta „Pregled za sve“, pored kontinuirane edukacije dermatologa, Klinika za kožne i polne bolesti UKC Niš, prva u Srbiji dobila je četri ručna i jedan digitalni dermoskop. Ovom donacijom se značajno poboljšava mogućnost pregleda svih pacijenata iz ovog dela Srbije i rana dijagnostika malignih tumora kože. Zato smo veoma zahvalni organizatorima akcije „Pregled za sve“ koji donacijom dermoskopa već drugi put pomažu našoj ustanovi da na viši nivo podigne usluge koje pruža pacijentima,“ rekla je prof. dr Danica Tiodorović, naglasivši da je Srbija jedina zemlja u svetu u kojoj se realizuje ovakav projekat .

Profesorka Tiodorović kaže da je želja da se promeni loša statistika kada se govori o dijagnostici melanoma u kasnijoj fazi i upravo ovaj projekat je pomogao u tome jer se zahvaljujući njemu, u svim deramtološkim ordinacijama nalaze dermoskopi uz pomoć kojih dermatolozi sada dijagnostikuju melanom u mnogo ranijoj fazi kada je i prognoza daljeg toka bolesti mnogo bolja, a samim tim I kvalitet života pacijenata.

“U prve dve godine akcije za 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbeđeno je 95 ručnih i 6 digitalnih dermoskopa, a ove godine ponovo će dermatološkim ordinacijama širom Srbije i velikim zdravstvenim centrima, među kojima je i UKC Niš, biti donirana još 64 ručna i dva digitalna dermoskopa,“ istakla je dr Dragana Panić, predstavnik Eucerin Srbija i naglasila da društveno odgovornu akciju „Pregled za sve“ organizuju Eucerin Srbija i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Inače, stav Svetske zdravstvene organizacije je da prekomerno izlaganje UV zračenju ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a prevencija je jedan od najefikasnijih načina da se smanji broj obolelih od raka kože. U toku akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ , sproveden je niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o značaju odgovornog ponašanja na sunca i redovnih samopregleda i dermatoloških pregleda kože. Pored toga, u nekoliko gradova u Srbiji, među kojim je bio i Niš, organizovani su besplatni dermoskopski pregledi u kojim je učestvovalo preko 4 000 građana.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.