U Prokuplju sutra sednica Vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2018, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Prokuplju sutra sednica Vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

Razvoj Topličkog okruga jedina je najavljena tema o kojoj će se pričati na sednici Vlade Srbije koja je zakazana za sutra u 10 sati u zgradi opštine Prokuplje, a nakon toga će biti otkriven i spomenik Gvozdenom puku u okviru obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja.

Tokom čitave ove nedelje u Prokuplju je svojevrsno vanredno stanje, privode se kraju radovi na spomen-parku u okviru koga je i postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << spomenik, asfaltiraju se ulice u tom delu, a ispred opštinskog parka čisti se korov, šiša trava i na jarbolu ispred zgrade opštine postavljaju se nove zastave.A spremne su i zastave; Foto: Lj. M.

U lokalnoj samoupravi sve je podređeno sutrašnjem danu u kome se očekuje i dolazak velikog broja građana sa juga zemlje, kako bi prisustvovali skupu na kome će se obratiti predsednik Vučić.

Da je mobilno stanje i u javnim preduzećima i ustanovama, govori i podatak da su tokom dana svi radnici na terenu i pokušavaju da “šminkanjem” ulepšaju grad, a već sutra su kako kažu dobili slobodno ili neku vrstu "obaveze" da prisustvuju centralnoj manifestaciji na kojoj će se obratiti predsednik. Neki u tome vide priliku da iskoriste i produže vikend.

Sutra smo doduše nezvanično oslobođeni dužnosti, kako bismo pravili gužvu kod spomenika. Svi imaju “preporuku” da se tamo pojave, a prednjače oni koji su angažovani putem javnih radova i na određeno vreme – kaže jedan od zaposlenih.

Inače, spomen-park Gvozdenom puku je podignut na mestu odakle su toplički junaci 12. oktobra 1918. godine "otišli" u istoriju, nedaleko od Železničke stanice u Prokuplju.

Urađen je u znak zahvalnosti junacima Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, najodlikovanijeg puka u Prvom svetskom ratu, a izgradnju čitavog kompleksa finansira Vlada Srbije sa 29 miliona dinara, dok je najveći deo poslova uradio JKP “Hammeum”.Ima i novi asfalt; Foto: Lj. M.

Idejno rešenje za izgradnju spomen-obeležja uradio je prokupački akademski vajar Čedomir Ristić, dok se izgradnja spomen-parka radi po ideji arhitekte Milana Radovanovića.

*tekst je naknadno izmenjen nakon što je stigla informacija da predsednik Srbije neće doći u Prokuplje i otvoriti spomenik.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić predsedava sednici Vlade Srbije i otkriva spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju

Izvor: JuznaSrbija.info, 11.Okt.2018

Sednica Vlade Republike Srbije, koja će biti posvećena razvoju Topličkog okruga, biće održana sutra u Prokuplju, a premijerka Ana Brnabić će, nakon sednice, predvoditi centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja tog grada i otkriti spomenik Gvozdenom puku.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.