Odbor za ljudska prava Vranje: Ženama sa invaliditetom se uskraćuju informacije o reproduktivnim pravima

Izvor: JužneVesti.com, 24.Sep.2020, 09:28

Odbor za ljudska prava Vranje: Ženama sa invaliditetom se uskraćuju informacije o reproduktivnim pravima

Da se žene invaliditetom susreću sa nizom barijera pokušavajaću da ostvare svoja seksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje, od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko nepristupačnosti informacija, do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti, ocenjuju iz vranjskog Odbora za ljudska prava i kažu da u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta.

Na debati koja je održana juče u Vranju, učesnice su razgovarale o preprekama sa kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se žene sa invaliditetom susreću, a kako su istakle, tim ženama se konstantno uskraćuju informacije o seksualnosti, seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, a i zdravstvene ustanove ostaju nepristupačne, iako nekoliko međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima obavezuje državu da preduzme korake za promociju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni. Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udruženja obolelih od multiple skleroze - kažu iz Odbora.

Dodaju da je dogovoreno da se Ministarstvu zdravlja dostavi zahtev za brže montiranje lifta namenjenog osobama sa invaliditetom u krugu Zdravstvenog centra Vranje, a da se razgovaralo i o nepristupačnosti drugih institucija u gradu i o reševanju tih prepreka u narednom periodu.

Vremenski rok nije preciziran zbog specifičnosti pojedinih zgrada i prolongiranja pojedinih projekata kao posledice pandemije kovida. Ohrabruje spremnost prisutnih donosioca odluka na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udruženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom - dodaju iz Odbora.

Debati je prethodio film o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja osnovnog ljudskog prava - na zdravlje.

Film je realizovan u saradnji sa Organizacijom za podršku ženama sa invaliditetom iz Vojvodine i Udruženjem obolelih od multiple skleroze u Vranju i deo je projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija iz Vojvodine realizuje uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA.

Cilj projekta je, kažu iz Odbora, da se poveća kapacitet za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom jer je unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja ključ ostvarivanja održivog razvoja, zdravlja i blagostanja.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.