Kreni-promeni poziva da se napravi pritisak na porodilišta da dozvole pratnju na porođaju

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2024, 18:28

"Kreni-promeni" poziva da se napravi pritisak na porodilišta da dozvole pratnju na porođaju

Na zahtev da se u svim porodilištima u Srbiji omogući besplatna pratnja na porođaju, koji je potpisalo skoro 200.000 ljudi, Ministarstvo zdravlja ćuti već nedelju dana, pa je tim Kreni-promeni pozvao sve ljude da se priključe novoj akciji i izvrše pritisak u svojim opštinama i gradovima koja imaju porodilišta i za nedelju dana im predaju zahteve da dozvole prisustvo porođaju.

Nakon prijave akušerskog nasilja i novog zahteva Kreni-promeni da prisustvo porođaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Srbiji konačno bude dozvoljeno, njihov zahtev prihvatilo je porodilište u Sremskoj Mitrovici, ali Ministarstvo zdravlja kome su predali 190.205 potpisa građana još nije reagovalo.

Zato su osmislili novu akciju kojom kažu da žele da zajedno izvrše pritisak i daju podršku budućim mamama, jer veruju da je snaga u ljudima.

U Sremskoj Mitrovici je ovaj zahtev usvojen, ali širom Srbije ima preko 70 porodilišta u kojima buduće mame nemaju ta prava. U narednih nedelju dana napravićemo platformu na kojoj ćete svi vi koji želite da predate zahteve vašim lokalnim ustanovama moći da se uključite - pišu iz Kreni-promeni.

Preko ovog formulara mogu da se prijave svi koji žele da učestvuju u ovoj akciji i predaju zahtev u porodilištu u svojoj opštini ili gradu da mame imaju besplatnu pratnju na porođaju.

Zahtev ćemo predavati svi u sredu, 7. februara u vreme koje vama odgovara. Kreni-Promeni će organizovati za vas obuke i sastanke kako bismo vas pripremili za ovu akciju - poručuju.

Iz Kreni-promeni podsećaju da je tragičan događaj u Sremskoj Mitrovici ulio strah i nepoverenje mnogim budućim majkama, u vreme kada bi trebalo da osećaju najveći mir i sigurnost u proces rađanja novog života, te zato smatraju da je ovo bitna tema za celo društvo, ne samo za žene i trudnice.

Ističu i da je prisustvo pratnje na porođaju uobičajena praksa u zemljama širom Evrope i sveta, a dokazano je da je od velikog uticaja na sam tok porođaja i zato apeluju na građane da se odazovu pozivu na ovu akciju i zajedno budu podrška porodiljama.

Podsetimo, u Nišu pratnja na porođaju nije dozvoljena zvanično "zbog virusa" i nije poznato do kada će ta zabrana trajati.

Inače, porodilje koje imaju dileme da li su na svom porođaju doživele akušersko nasilje i treba im pravna pomoć mogu za to da se obrate advokatu Zoranu Pešiću iz Niša koji je ponudio besplatne konsultacije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.