Horepiskop lipljanski i užički G.G. Ksenofont izabran za novog Episkopa raško-prizrenskog u egzilu

Izvor: KMnovine.com, 01.Jan.2021, 22:26

Horepiskop lipljanski i užički G.G. Ksenofont izabran za novog Episkopa raško-prizrenskog u egzilu

Horepiskop lipljanski i užički G.G. Ksenofont izabran za novog Episkopa raško-prizrenskog u egzilu Dosadašnji Horepiskop lipljanski i užički G.G. Ksenofont, izabran je za novog Episkopa raško-prizrenskog u egzilu.



Dana 31. 12. 2020. godine na sednici Eparhijskog Saveta Eparhije raško-prizrenske u egzilu, održanoj u manastiru Nova Nikeja u Leliću, po preporuci i zaveštanju blaženopočivšeg Episkopa Artemija, jednoglasno je za novog Episkopa raško-prizrenskog >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << u egzilu izabran Njegovo Preosveštenstvo Horepiskop lipljanski i užički G.G. Ksenofont.



Zvanična intronizacija novoizabranog Episkopa raško-prizrenskog u egzilu G.G. Ksenofonta obaviće se u nedelju 17. januara 2021. godine u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.


 
Životopis Episkopa Ksenofonta

Njegovo Preosveštenstvo Horepiskop Ksenofont (Tomašević) rođen je 25. decembra 1975. godine u Sisku, R. Hrvatska, od oca pok. Neđeljka i majke Dušanke, u porodici krajiških Srba. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Petrinji, gde je, u teška ratna vremena, 1994. godine upisao i studije Engleskog jezika i književnosti na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Petrinji.

Vihor ratnih dešavanja i teško stradanje krajiških Srba u zločinačkom poduhvatu zvanom “Oluja“ dovode studenta Nenada i njegovu porodicu u Srbiju, gde on nastavlja studije Engleskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini.


20. aprila 1997. godine, kao apsolvent stupa u manastir Visoki Dečani za iskušenika i predaje sa na duhovno rukovođenje svom duhovnom ocu, Episkopu Artemiju. Na bdeniju, uoči Sv. Kralja Stefana Dečanskog, u novom ratnom vihoru i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, iskušenik Nenad prima zavete male shime i na monašenju dobija monaško ime Ksenofont, po prepodobnom Ksenofontu Carigradskom.

21. decembra 2004. Episkop Artemije rukopolaže monaha Ksenofonta za jerođakona u manastiru Visoki Dečani, a 19. decembra 2006. godine za jeromonaha u manastiru Gračanica.

Na Petrovdan, 12. jula 2012. godine, rukoproizveden je u čin protosinđela u manastiru Sv. Jovana Krstitelja u Ljuljacima i postavljen za nastojatelja manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.

15. avgusta 2020. godine u manastiru Sv. Prvomučenika i Arhiđakona Stefana u Grdovićima, vladika Artemije ga rukoproizvodi u čin Arhimandrita.

Na sednici Eparhijskog saveta, održanoj 22. avgusta 2020. godine u manastiru Prepodobnog Justina Ćelijskog u Barajevu, jednoglasno je izabran za Horepiskopa lipljanskog i užičkog.

Hirotonisan je za Horepiskopa lipljanskog i užičkog 20. septembra 2020. u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama.

Na sednici Eparhijskog saveta, održanoj 31. decembra 2020. godine u manastiru Nova Nikeja u Leliću, jednoglasno je izabran za Episkopa raško-prizrenskog u egzilu.

Govori tečno šest stranih jezika i sa šest jezika se služi.

Dolgodenstvuj Preosvjaščenjejši Vladiko, na mnogaja i blagaja ljeta!



* * *



Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com







Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:  Protosinđel Ksenofont: Umjesto zapaljene voštanice na grobu oca Jovana - KM NovineOtac Jovan se rodio u Nišu od čestitih roditelja Milorada i Biljane i na rođenju dobio ime Ivan, koje je njegova blagočestiva baka, pri krštenju kod sveštenika promijenila, vjerovatno iz milošte u Vanja pa je sa tim imenom i kršten.

PROČITAJTE JOŠ:  Pristupna beseda Horepiskopa lipljanskog i užičkog, g. Ksenofonta (Tomaševića) - VIDEO - KM NovineArhimandrita Ksenofont (Tomašević), nastojatelj manastira Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama jednoglasnom odlukom Eparhijskog saveta Eparhije raško-prizrenske u egzilu, a na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog G. G. Artemija, izabran je za horepiskopa, sa titulom lipljanski i užički. Episkopska hirotonija bogoljubeznjejšeg arhimandrita Ksenofonta, izabranog horepiskopa lipljanskog i užičkog, obavljena je u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Mušvetama, u nedelju, 20.

PROČITAJTE JOŠ:  Nagrađene majke za odgajanje dece u pravoslavnom duhu! (video) - KM NovineNa saboru mladosti i roditeljstva udruženje "Srbi na Okup" je uručilo poklone za 145 majki. Uručeno je 27 zlatnih ordena majkama sa petoro i više dece, 22 srebrna ordena majkama sa četvoro dece i 96 plaketa sa knjigama uručeno je majkama sa troje dece.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: ERP u egzilu    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.