Dani kruške prvi put održani u prestonici kruške

Izvor: JuznaSrbija.info, 30.Avg.2015, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani kruške prvi put održani u prestonici kruške

Nabolje kruške u porečkom kraju proizvodi Gradimir Todorović iz Todorovca, najbolju rakiju peče Mladen Milenkovića iz Gorine, a njegov komšija Boban Stanković ima najveću površinu pod zasadima ovog slatkog voća.

Oni su proglašeni naboljima na prvoj manifestaciji Dani kruške u Vučju, koje je danas proglašeno „prestonicom kruške“ u Srbiji.

Kruške i rakiju izlagali su preduzeće „Porečje“, Centar za ekonomiku domaćinstva, Poljoprivredna škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Turistička organizacija Leskovac i STR „Joana“.

„Posle Dana jagode u Podrimcu i Dana višnje u Lipovici evo nas u srpskoj prestonici kruške,Vučju, gde smo pokrenili još jednu sličnu manifestaciju. Iskreno verujem da će ona dugo da traje“, kazao je leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je podsetio da je lokalna samouprava ove godine izdvojila 35 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi.

U okviru manifestacije održano je predavanje na kome su prof. dr Branislav Zlatković s Pojoprivrednog fakulteta iz Zemuna i mr Gordana Jovanović i Aleksandar Mitić iz leskovačke Poljoprivredne stručne službe govorili o tehnologiji gajenja i prerede kruške i o njenoj zaštiti od štetočina.

Prtehodno su predstavnici ALER-a, organizuatori manifestacije Dani kruške, organizovali obilazak leskovačkog predzeća „Ju prom“, jednog od najvćeih izvoznika voća iz leskovačkog kraja. Kruška se na teritoriji grada Leskovca gaji na 360 hektara i čini deset posto od ukupnih površina pod voćem. (Kraj)mil

JugMedia

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.