
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 13:06 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Zimska trljanica (Recept)
BujanovačkiGlas Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Zimska trljanica; – Ovo je zimska varijanta trljanice zato što se umesto pečenih paprika koriste suve paprike. Suve paprike pripremate tako što nižete crvene paprike na uže i ostavite ih da vise na sunčanom mestu sa promajom kako bi se sušile mesec ili dva, uglavnom od kraja avgusta. Možete ih kupiti na pijacama u celoj Srbiji, a u južnoj Srbiji i na parkinzima duž auto-puta E-75 koji vodi do Soluna/Atine.
Sastojci:
10 suvih paprika
2 manja struka praziluka
10 dl ulja
so
Za 3 do 4 osobe
Zimska trljanica – Priprema:
Oprati paprike i potopiti u vrelu vodu oko 15 minuta. Skinuti koru sa paprika pa ih dobro ulupati u avanu.
Iseći sitno praziluk i malo ulupati u avanu, a zatim sjediniti sa paprikama. Dobro promešati pa dodati ulje i so po želji.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta „coolinarika“. Autorska prava – „coolinarika“, Link – http:// coolinarika (dot) com
http://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...