
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 02:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Moravska salata (Recept)
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Moravska salata;
Sastojci:
2 veće zelene paprike
2 paradajza
pola glavice luka ili ceo, po želji
so
ulje
Za 4 osobe
Moravska salata – Priprema:
Oprati, osušiti pa dobro ispeći paprike (na plotni ili šporetu na drva) na jakoj vatri oko 10 minuta, okrećući ih dok skoro cela kora ne postane crna. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti na pola sata kako bi se lakše oljuštile.
Oljuštiti prohlađene paprike, iseći ih na trake veličine pola prsta i sjediniti sa komadima isečenog paradajza i sitno sečenim lukom. Začiniti uljem, seckanim peršunom i solju po želji.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
Nastavak na BujanovackiGlas.info...
Bujanovački kuvar: Letnja trljanica (Recept)
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Letnja trljanica; – Trljanica je vrlo popularna letnja salata u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva „klčanica“. Jedna od tradicionalnih varijanti ove salate se pravi od izgnječenog kuvanog krompira umesto...
Bujanovački kuvar: Pinđur (Recept)
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018
BujanovačkiGlas . . Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Pinđur;. Sastojci:. 10 kg mesnatih paprika 4 kg paradajza 5 kašika šećera 500 cl ulja 2 glavice belog luka 2 veze peršuna 400 cl cinskog sirćeta so Pinđur - Priprema: Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći...