Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovački kuvar: Moravska salata (Recept)

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Moravska salata;
Sastojci:
2 veće zelene paprike 2 paradajza pola glavice luka ili ceo, po želji so ulje Za 4 osobe
Moravska salata – Priprema: Oprati, osušiti pa dobro ispeći paprike (na plotni ili šporetu na drva) na jakoj vatri oko 10 minuta, okrećući ih dok skoro cela kora ne postane crna. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti na pola sata kako bi se lakše oljuštile. Oljuštiti prohlađene paprike, iseći ih na trake veličine pola prsta i sjediniti sa komadima isečenog paradajza i sitno sečenim lukom. Začiniti uljem, seckanim peršunom i solju po želji. (BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bujanovački kuvar: Letnja trljanica (Recept)

Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Letnja trljanica; – Trljanica je vrlo popularna letnja salata u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva „klčanica“. Jedna od tradicionalnih varijanti ove salate se pravi od izgnječenog kuvanog krompira umesto...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Bujanovački kuvar: Pinđur (Recept)

Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018

BujanovačkiGlas . . Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Pinđur;. Sastojci:. 10 kg mesnatih paprika 4 kg paradajza 5 kašika šećera 500 cl ulja 2 glavice belog luka 2 veze peršuna 400 cl cinskog sirćeta so Pinđur - Priprema: Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.