Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovački kuvar: Kiseli kupus (Recept)

BujanovačkiGlas

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Kiseli kupus; - Njegovo veličanstvo, kiseli kupus, je kralj zimnice i obavezna salata za vreme hladnih zima. On je zamena za vitamin C i ljudi obično piju i rasol, tečnost iz kace/posude koja ostaje na dnu, iz istog razloga. Veruje se da je rasol lek protiv mamurluka.
Sastojci:
5 kg kupusa, srednje veličine 200 g soli 5.5 litara vode Kiseli kupus - Priprema: Oprati glavice kupusa, izdubiti koren, pa ih poređati po kaci/ćupu/velikom loncu. Preliti sa 2-3 litara vode u kojoj je rastvorena so i dodati vodu dok kupus ne bude prekriven. Zatvoriti i ostaviti da stoji 20 dana u podrumu sa sobnom temperaturom. Osečeni kupus služiti kao salatu, začinjenu alevom paprikom i suncokretovim uljem, ili i za spremanje drugoh jela (čorbi, sarmi, svadbarskog kupusa i podvarka, proje, pita, itd.). (BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "pixabay". Autorska prava - "pixabay", Link - http:// pixabay (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.