
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 17:48 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Kiseli kupus (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Kiseli kupus; - Njegovo veličanstvo, kiseli kupus, je kralj zimnice i obavezna salata za vreme hladnih zima. On je zamena za vitamin C i ljudi obično piju i rasol, tečnost iz kace/posude koja ostaje na dnu, iz istog razloga. Veruje se da je rasol lek protiv mamurluka.
Sastojci:
5 kg kupusa, srednje veličine
200 g soli
5.5 litara vode
Kiseli kupus - Priprema:
Oprati glavice kupusa, izdubiti koren, pa ih poređati po kaci/ćupu/velikom loncu. Preliti sa 2-3 litara vode u kojoj je rastvorena so i dodati vodu dok kupus ne bude prekriven. Zatvoriti i ostaviti da stoji 20 dana u podrumu sa sobnom temperaturom.
Osečeni kupus služiti kao salatu, začinjenu alevom paprikom i suncokretovim uljem, ili i za spremanje drugoh jela (čorbi, sarmi, svadbarskog kupusa i podvarka, proje, pita, itd.).
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "pixabay". Autorska prava - "pixabay", Link - http:// pixabay (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...