Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovački kuvar: Pečene paprike u ulju (Recept)

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Pečene paprike u ulju; – Pečene paprike su vrlo uobičajene u ovom regionu i ljudi pripremaju od njih salate, meze i jela.
Sastojci:
10-15 dugoljastih paprika 3-4 čena belog luka 2 kašike sitno sečenog peršuna jednake količine sirćeta i ulja (po 2-3 kašike za marinadu) so Za 4 do 6 osoba
Pečene paprike u ulju – Priprema: Oprati, osušiti pa dobro ispeći paprike na plotni ili šporetu na drva. Pečene ih ubaciti u pokrivenu posudu i ostaviti na toplom pola sata. Oljuštiti prohlađene paprike i poređati ih u činiji pa preliti marinadom od sitno seckanog belog luka i peršuna, ulja, sirćeta i soli. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se ohladi. Služiti kao meze ili uz glavno jelo. (BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta „coolinarika“. Autorska prava – „coolinarika“, Link – http:// coolinarika (dot) com

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bujanovački kuvar: Ajvar (Recept)

Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018

BujanovačkiGlas Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Leskovački Ajvar; – Ajvar je jedno od najpopularnijih balkanskih jela koje nazivaju i kavijarom od paprika U toku sezone paprika (kraj avgusta-sredina septembra) ajvar se pravi u velikim količinama i čuva se kao zimnica....

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.