
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 13:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Pečene paprike u ulju (Recept)
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Pečene paprike u ulju; – Pečene paprike su vrlo uobičajene u ovom regionu i ljudi pripremaju od njih salate, meze i jela.
Sastojci:
10-15 dugoljastih paprika
3-4 čena belog luka
2 kašike sitno sečenog peršuna
jednake količine sirćeta i ulja (po 2-3 kašike za marinadu)
so
Za 4 do 6 osoba
Pečene paprike u ulju – Priprema:
Oprati, osušiti pa dobro ispeći paprike na plotni ili šporetu na drva. Pečene ih ubaciti u pokrivenu posudu i ostaviti na toplom pola sata.
Oljuštiti prohlađene paprike i poređati ih u činiji pa preliti marinadom od sitno seckanog belog luka i peršuna, ulja, sirćeta i soli. Ostaviti u frižideru nekoliko sati da se ohladi. Služiti kao meze ili uz glavno jelo.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta „coolinarika“. Autorska prava – „coolinarika“, Link – http:// coolinarika (dot) com
Nastavak na BujanovackiGlas.info...
Bujanovački kuvar: Ajvar (Recept)
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018
BujanovačkiGlas Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Leskovački Ajvar; – Ajvar je jedno od najpopularnijih balkanskih jela koje nazivaju i kavijarom od paprika U toku sezone paprika (kraj avgusta-sredina septembra) ajvar se pravi u velikim količinama i čuva se kao zimnica....