Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujanovački kuvar: Letnja trljanica (Recept)

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Letnja trljanica; – Trljanica je vrlo popularna letnja salata u jugoistočnim delovima Srbije, kao i u Makedoniji, gde se naziva „klčanica“. Jedna od tradicionalnih varijanti ove salate se pravi od izgnječenog kuvanog krompira umesto pečenih paprika.
Sastojci:
3 veće dugoljaste paprike 2 paradajza 1 čen belog luka ili više, po želji 2 kašike sitno sečenog peršuna 1 kapika sirćeta 2 kašike ulja so Za 4 osobe
Letnja trljanica – Priprema: Oprati i dobro ispeći paprike (na ringli ili šporetu na drva), oljuštiti ih i očistiti od semenki pa ih iseći i istucati u avanu. Iseći paradajz na sitne komade pa i njega istucati u avanu. Pomešati ulupane paprike i paradajz pa dodati iseckani beli luk, paršun, sirće, ulje i so po želji. (BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bujanovački kuvar: Kupus salata (Recept)

Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018

Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Kupus salata; – Kupus salata je vrlo popularna letnaj salata u Srbiji zato što je vrlo osvežavajuća u vreme letnjih dana.. Sastojci:. 1 glavica kupusa ili 600g kupusa 4 kašike sirćeta 4 kašike ulja 1 kašičica soli biber Za 4 osobe. Kupus...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Bujanovački kuvar: Tarator salata (Recept)

Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018

BujanovačkiGlas Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Tarator salata; – Bugari je nazivaju „Tarator čorba“, a u svetu je najpoznatija kao grčka salata caciki.. Sastojci:. 1 krastavac 500 ml jogurta (pavlaka za caciki) 1 čen belog luka so biber mirođija (u Bugarskoj i...

Nastavak na BujanovackiGlas.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.