
Izvor: BujanovackiGlas.info, 17.Jan.2018, 14:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Pinđur (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Pinđur;
Sastojci:
10 kg mesnatih paprika
4 kg paradajza
5 kašika šećera
500 cl ulja
2 glavice belog luka
2 veze peršuna
400 cl cinskog sirćeta
so
Pinđur - Priprema:
Paprike oprati, osušiti pa dobro ispeći na plotni ili šporetu na drva. Ubaciti pečene paprike u posudu, zatvoriti je i ostaviti sat vremena. Prohlađene paprike oljuštiti i očistiti od semenki, ostaviti ih da se ocede nekoliko sati pa ih iskidati na male trake.
Paradajz oljuštiti, iseći i kuvati sa šećerom dok se masa ne prepolovi. Dodati paprike, ulje, so, iseckani beli luk i peršun pa krčkati 2-3 sata uz neprekidno mešanje drvenom kašikom. Na kraju dodati sirće, prokuvati i sipati u vruće tegle.
Staviti tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni i ostaviti da prenoće. Doliti u tegle po prst ulja, hermetički zatvoriti pa čuvati na hladnom i suvom mestu.
(BujanovačkiGlas)
# # #
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "coolinarika". Autorska prava - "coolinarika", Link - http:// coolinarika (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...