
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018, 02:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Pihtije (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Pihtije; - Pihtije su obavezno zimsko meze i služe se uz kiseli kupus i presnu pogaču. U današnje vreme, samo se na selu pripremaju pihtije kod kuće zato što priprema iziskuje dosta vremena, a i zato što ih možete naći u skoro svakom tradicionalnom restoranu u Srbiji.
Sastojci:
1 svinjska kolenica
2 teleće noge
200 g suvog svinjskog mesa
3 čena belog luka
so
2 litara vode
Pihtije - Priprema:
Kuvati kolenice i noge u vodi tri sata dok se meso skroz ne odvoji od kostiju (kosti dajte svom psu, ako ga imate). Dodati suvo svinjsko meso i kuvati još dva sata. Dodavati vodu po potrebi.
U skuvane pihtije dodati istucani beli luk i posoliti po ukusu. Prohlađene pihtije (nakon 15 minuta) sipati u 10 tanjiram sačekati da smesa postane želatinasta i ostaviti na hladnom mestu.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "pixabay". Autorska prava - "pixabay", Link - http:// pixabay (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...