
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018, 01:27 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Lučen pasulj (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Lučen pasulj; - Ovo je jedno od omiljenih predjela među decom. Ovaj pasulj se uglavnom priprema za slavu i za Badnje veče u vreme posta.
Sastojci:
500 g pasulja
2 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
1 kašika brašna
20 cl ulja
so
Za 6 do 8 osoba
Lučen pasulj - Priprema:
Staviti pasulj u hladnu vodu, prokuvati 20 minuta i ponoviti proces 3-4 puta dok kora pasulja ne počne da se odvaja od zrna. Ispasirati pasulj i pomešati sa ulupanim belim lukom.
Zapržiti blago brašno na ulju, dodati alevu papriku pa preliti pasulj i promešati. Posuti alevom paprikom i preliti vrelim uljem. Ukrasiti peršunom i po želji iscrtati linije nožem.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.http://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...
Bujanovački kuvar: Doručak – Index
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018
BujanovačkiGlas .Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Doručak; - Doručak se služi rano ujutru i uglavnom je jak i slan zato što su ljudi u prošlosti posle doručka išli da rade po polju ceo dan. Jak doručak bi im davao dovoljno energije za težak fizički rad. Obično...