
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018, 00:55 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Krompir salata (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Krompir salata;
Sastojci:
1 kg krompira
1 veća glavica crnog luka ili 1 veći struk praziluka
1 kašika sirćeta
2 kašike ulja
so
biber
Za 6 osoba
Krompir salata - Priprema:
Skuvati krompir, iseći ga na kolutove i pomešati sa sitno iseckanim lukom ili prezilukom. Začiniti po ukusu solju, biberom, uljem i sirćetom.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "pixabay". Autorska prava - "pixabay", Link - http:// pixabay (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Pogledaj vesti o: Turska
Nastavak na BujanovackiGlas.info...
Bujanovački kuvar: Lučen pasulj (Recept)
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018
BujanovačkiGlas . . Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Lučen pasulj; - Ovo je jedno od omiljenih predjela među decom. Ovaj pasulj se uglavnom priprema za slavu i za Badnje veče u vreme posta.. Sastojci:. 500 g pasulja 2 čena belog luka 1 kašičica aleve paprike 1 kašika...
Bujanovački kuvar: Prženica / sprža (Recept)
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018
BujanovačkiGlas .Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO) Prženica / sprža; - Prženica je uobičajeno zimsko meze u Vranju, dok je u Leskovcu poznata kao sprža. Ovo su prženi delovi svinjske masti sa vrlo malim komadićima mesa, poznati u celoj Srbiji kaoduvan-čvarci. Sastojci: ...