
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018, 02:12 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Pašteta od džigerice (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Pašteta od džigerice;
Sastojci:
500 g teleće džigerice
1 veća glavica crnog luka
2 jajeta
2 čena belog luka
so
biber
sirće
ulje
Za 4 do 6 osoba
Pašteta od džigerice - Priprema:
Propržiti na ulju sitno seckani crni luk pa dodati dobro opranu i isečenu džigericu i pola čaše vode. Dinstati džigericu na slaboj vatri oko pola sata.
Tvrdo skuvati jaja. Džigericu iscediti pa je samleti u mašini za mlevenje mesa. Sačuvati tečnost od dinstanja. Zatim samleti i tvrdo kuvana jaja. Ako nemate mašinu za mlevenje mesa, možete koristiti i blender.
Pomešati džigericu, jaja i ostatak tečnosti od dinstanja i promešati viljuškom. Dodati biber, so i malo sirćeta pa sve dobro izmešati. Dodati ulje ako je masa suva. Podeliti paštetu u male posude i staviti u frižider. Servirajte u hladnu sa svežom ribom.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "pixabay". Autorska prava - "pixabay", Link - http:// pixabay (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...