
Izvor: BujanovackiGlas.info, 21.Jan.2018, 01:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bujanovački kuvar: Pohovane pečene paprike (Recept)
BujanovačkiGlas
Recepti južne Srbije; Bujanovački kuvar; (Recept); (FOTO)
Pohovane pečene paprike;
Sastojci:
10 dugoljastih paprika
2 jajeta
100 g brašna
ulje
so
Za 4 do 6 osoba
Pohovane pečene paprike - Priprema:
Paprike ispeći na plotni, staviti u poklopljeni sud da odstoje pola sata, pa ih oljuštiti.
Umutiti jaja i dodati brašno i so pa u tu smesu uvaljati paprike i pržiti ih na vrelom ulju 5-7 minuta dok im korica ne postane braon.
(BujanovačkiGlas)
###
Specifičnosti kuhinje južne Srbije: Hrana ovog podneblja mešavina je turske, bugarske, grčke, makedonske i srednjoevropske kuhinje, koje bi lokalne zajednice prilagodile svojim potrebama, navikama i običajima u zavisnosti od religije kojoj su pripadale.
Judi iz južne Srbije su se u davna vremena uglavnom hranili u odnosu na godišnje doba i u odnosu na pravoslavni post. Mnoga jela su identična ili slična jelima koja se mogu naći na celom Balkanu, ali imaju drugačije nazive.
Ono što je u svakom slučaju zajedničko za sve narode ovog regiona jeste izuzetna gostoljubivost. Gosti na selu bi se dočekali hlebom i solju, a u gradskim kućama slatkim i čašom vode. Neretko bi, recimo Vranjanci ili Kumanovčani u makedoniji, spakovali gostu pomalo od svakog jela i poslali hranu kao pozdrav njegovim ukućanima.
S obzirom na to da je ovaj region oduvek bio siromašan, jedna od karakteristika ljudi na jugu je štedljivost, ato se odrazilo i na kuhinju. Pravilo je da se ništa od hrane ne baca, pa se tako koristi i stari hleb, a od životinja se koristi sve, od repa do glave.
Jela u našem kraju su uglavnom vrlo ljuta i začinjena. Često su ljute papričice, uzgajane u bašti, serviraju na posebnom tanjiru.
NAPOMENA: Fotografija je preuzeta sa sajta "coolinarika". Autorska prava - "coolinarika", Link - http:// coolinarika (dot) comhttp://BujanovackiGlas.info
Nastavak na BujanovackiGlas.info...