Trivan: Zakon razotkrio afere

Izvor: B92, 23.Jun.2011, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Zakon "razotkrio" afere

Beograd -- Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja doprineo je razotkrivanju najvećih korupcionaških afera, istakla je potpredsednica DS Jelena Trivan.

Trivan je rekla da je taj zakon uticao na promenu načina funkcionisanja institucija, građanima omogućio da saznaju šta one zapravo rade i olakšao posao medijima.

Veću transparentnost u radu institucija dala su nezavisna tela kao što su Državna revizorska institucija, Poverenik za informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od javnog značaja i Agencija za borbu protiv korupcije, kaže Trivan.

Isti efekat, prema njenim očekivanjima, imaće i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, koji predstavlja "istorijsku promenu u funkcionisanju političkog sistema", kao i komunkacija putem Interneta.

Zakonska rešenja o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, doneta 2004. godine, dovela su, prema njenim rečima, do "tektonskih promena" u toj oblasti, jer političarima i institucijama ne dozvoljavaju da se ponašaju kao ranije.

Trivan je kao primer navela Skupštinu Srbije na čijem će sajtu ubuduće biti i podaci i o tome gde je ko putovao, koliko je potrošio i šta je na putu uradio, a do kojih se i sada može doći preko skupštinskih službi.

Ona je ukazala da kontroli danas podleže i Bezbednosno-informativna agencija, u koju članovi skupštinskog Odbora za bezbednost mogu da uđu u svojstvu civilnih kontrolora i provere da li su pripadnici te agencije prekoračili ovlašćenja.

Trivan je, obraćajući se članovima Društva lobista Srbije, navela da se zalaže za zakonsko uređenje svih sfera društvenog života, pa i lobiranja. Ona je ocenila da je posao političara i lobiste na izvestan način sličan, pun predrasuda i nerazumevanja.

Inače, u Društvu lobista Srbije nadaju se da će zakonski okviri za lobiranje biti postavljeni do kraja godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.