Izvor: Blic, 27.Jun.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Vladajuća koalicija "apsolutno stabilna"

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je danas da rezultati izbora u opštinama Voždovac i Zemun ne govore ni o kakvim trendovima koji bi se mogli preslikati na republički nivo, i da koalicije koje se u ovom trenutku pokušavaju sklopiti ne ukazuju na budućnost političke scene u Srbiji.



"Srpska napredna stranka kao prvoplasirana u opštinama Voždovac i Zemun pokušava da napravi koaliciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i to je sve što na tu temu imamo da kažemo. Ukoliko se pokaže da oni tu odgovornost ne mogu da preuzmu, da ne mogu da stvore koaliciju, videćemo da li ćemo mi tu odgovornost preuzeti i kako će se situacija razrešiti", izjavila je Trivan u intervjuu agenciji Tanjug.

Prema njenim rečima, prirodno je da Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića koja premijerno izlazi na izbore ima potrebu da situacijom u Zemunu i na Voždovcu tumači širu sliku u Srbiji, ali za to nema realnog osnova.

"Izlaznost građana u tim opštinama pokazuje da u ovom trenutku ne postoji nikakva želja ni tendencija za promenama koja obično gura građane na birališta. Građani vide da će ova koalicija završiti svoj mandat do kraja i očekuju rezultate te naše četvorogodišnje vladavine", ocenila je Trivan.

Komentarišući poruke SPS-PUPS-JS da je ta koalicija otvorena za razgovore sa svim strankama o formiranju vlasti u opštinama Zemun i Voždovac, Trivan je izrazila uverenje da "je vladajuća koalicija na republičkom nivou apsolitno stabilna, da je njeno funkcionisanje prioritet svih stanaka u njoj i da se oko ovih lokalnih izbora podigla bespotrebna prašina".

"Svima su nam jasni prioriteti - a prioritet je svakako očuvanje vladajuće koalicije na republičkom nivou i izlazak zemlje iz krize, zašta je potrebna stabilna vlada. U tom smislu lokalni izbori i njihovi rezultati ni na koji način to ne mogu da uzdrmaju, kao što nije potrebno da iko opominje DS, koja je svesna svoje odgovornosti, na to šta joj valja činiti. Nemamo nikakvu bojazan, a mislim da ni javnost ne treba da je ima, da rasplet događaja u Zemunu i Voždovcu na bilo koji način može da utiče na ukupne prilike u Srbiji", istakla je Trivan.

Na pitanje da li je DS spremna da pod bilo kakvim uslovima razgovara sa SNS o saradnji u Zemunu i na Voždovcu, Trivan je odgovorila da je DS koalicije do sada pravila na svim nivoima na osnovu zajedničkih programa i ciljeva. U toj smislu Demokratska stranka, prema njenim rečima, vidi partnere u strankama koje će sprovoditi politiku Vlade Srbije.

"Ukoliko neka politička stranka bude zastupala politiku ove vlade i politiku koju smo zacrtali kao DS spremni smo s njom da razgovaramo o saradnji. To je ono što će nas okupljati sa nekim partnerima i ono što će nas od nekih sa kojima smo nekada bili u koaliciji definitivno razdvajati ", rekla je Trivan.

Komentarišući izjave iz redova pojedinih članica vladajuće koalicije kojima je uslovljavana podrška vladi, Trivan je objasnila da je reč o srpskom političkom folkloru, i da takvo ponašanje ne treba tumačiti kao indiciju ozbiljnih problema u vladajućoj koaliciji.

"Ne mislim da takve izjave suštinski uzdrmavaju vladajuću koaliciju. U tom smislu, ja ne mislim i gotovo sam sigurna da je vladajuća koalicija nestabilna, ne vidim da će, ukoliko se nešto veliko ne dogodi, biti bilo kakvih problema da ova vlada završi svoj mandatu u punom kapacitetu i do kraja", rekla je Trivan.

Kako je naglasila, u vladajućoj koaliciji ima mnogo prostora za unutrašnji dijalog, i zato nije dobro ishitrenim izjavama uznemiravati građane i urušavati poverenje među koalicionim partnerima.

"Koaliciona vlada podrazumeva mnogo kompromisa, mnogo strpljenja i DS je na sve to spremna kako bi u narednom periodu ovu zemlju izveli iz krize", rekla Trivan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.