Tekst Rezolucije o Srebrenici (ni)je gotov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2010, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekst Rezolucije o Srebrenici (ni)je gotov

BEOGRAD - Portparol Demokratske stranke i poslanik "ZES" Jelena Trivan izjavila je danas da je iznenađena vešću da je tekst Rezolucije o Srebrenici gotov, da je to medijska spekulacija i da će rezolucija koja će stići pred poslanike biti rezultat zajedničkog rada.

Trivan je novinarima u parlamentu kazala da je poznat stav DS da rezolucije treba što pre da se donesu u Skupštini Srbije, da one treba da budu inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samih poslanika koji će na njima raditi i da treba da zasluže što veću podršku, "jer predstavljaju civilizacijski, a ne politički akt".

Ona je dodala da u tom smislu očekuje da predsednica Skupštine što pre sazove konsultacije i da se krene sa konkretnim radom na tekstu rezolucije.

"Rezolucija koju želimo da usvojimo u parlamentu treba da bude tekst koji će predložiti samo poslanici, da bude tekst širokog konsenzusa što znaci da treba da bude proizvod saradnje I dogovora sa poslaničkim grupama koje su I pozicija I opozicija" rekla je Trivan.

Ona je podvukla da se ništa neće raditi tajno - iza leđa već zajednički u konsultacijama svih koji su u parlamentu.

Nacrt rezolucije kojom bi Skupština Srbije trebalo da osudi zločine počinjene u Srebrenici 1995. godine završen je i uskoro bi o njemu mišljenje trebalo da daju neke vladajuće i opozicione poličke partije, saznaje list "Blic".

Prema saznanjima tog lista, u preambuli nacrta rezolucije citira se presuda Međunarodnog suda pravde u kojoj su događaji u Srebrenici okarakterisani kao genocid, dok se u nastavku teksta najoštrije osuđuje "zločin" počinjen nad Bošnjacima.

U Rezoluciji se obećava i da će se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju naći begunac Ratko Mladić.

U rezoluciji, u koju je taj list imao uvid, navodi se da "Narodna skupština najoštrije osuđuje zločin nad Bošnjacima u Srebrenici i izražava gnušanje nad varvarskim zverstvima", a zatim se izražava "najdublje saučešće porodicama žrtava i počast žrtvama zločina".

"Blic" dodaje da eksperti u Ministarstvu spoljnih poslova rade na još jednoj rezoluciji koja je "na istom tragu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.