Svi za osudu ratnih zločina, ali…

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za osudu ratnih zločina, ali…

Još nema dogovora o tome da li će biti upotrebljen termin genocid

Skupština Srbije treba da osudi zločin u Srebrenici i sve druge zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ, a nebitno je da li će to biti učinjeno donošenjem jedne ili dve deklaracije, saglasni su predstavnici stranaka u srpskom parlamentu. Većina, međutim, ne želi da se izjašnjava o terminima koji će biti korišćeni u deklaracijama dok ne vide tekst.

Jelena Trivan, portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << DS-a, kratko kaže da Demokratska stranka smatra da je i potrebno i najbolje doneti dve deklaracije. „Što se njihovog sadržaja tiče, mi o njemu nećemo govoriti dok ne sednemo sa svojim partnerima i ne počnemo na tome da radimo.”

Vlajko Senić, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus, smatra da Srbija mora da osudi zločine koji su se desili i naglašava da je za njegovu stranku najvažnije da Skupština Srbije to učini.

„Ne razmišljamo o formi u kojoj će to biti učinjeno. Što se tiče termina, koji će biti upotrebljen za Srebrenicu, smatram da treba poštovati ono što je napisano u presudi Međunarodnog suda pravde, a tamo je rečeno da se dogodio lokalni genocid. Ipak, ne mogu unapred da govorim, jer tekst nismo dobili, a detalje tek treba da utvrdimo.”

Dragan Marković Palma, lider JS-a, kaže da može da bude doneta jedna deklaracija, a mogu i dve, ali onda u obe treba da se koriste isti termini. „Ipak, ne mogu ništa konkretnije da kažem, jer do poslaničkog kluba SPS–JS još nije stigao nikakav tekst. Ono što za nas jeste važno, to je da, osim Srebrenice, moraju da budu pomenuta i druga mesta u kojima su počinjeni zločini, znači Bratunac, selo Kravice, „Oluja”.

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, kaže da je njegova stranka očekivala poziv predstavnika vlasti na razgovor, kako bi se dogovorili o rešenju koje bi bilo najbolje za Srbiju i „kojim bi se pokazao pijetet prema žrtvama na prostoru bivše SFRJ, dakle i u Srebrenici i na drugim mestima. Uopšte ne razmišljamo da li će ta osuda biti iskazana na ovaj ili onaj način, to su politikantske igre. Veoma je važno da pokažemo da osuđujemo svaki ratni zločin koji se dogodio, a o svemu drugom smo spremni da razgovaramo”.

Miloš Aligrudić, potpredsednik DSS-a, smatra da se deklaracija donosi pod inostranim pritiskom, a ako se već donosi ona „mora da osudi sve zločine i da posveti pažnju svim žrtvama bez obzira na njihovu nacionalnost, jer se žrtve ne mogu deliti po tom osnovu. Mi smatramo i da sve zločince, bez obzira na nacionalnost, podjednako treba osuditi. Što se tiče termina genocid, to je u političkom domenu i u tu priču ne treba ulaziti. Ovde se radi o zločinima, a njih stepenovati je besmisleno zato što se radi o nevinim žrtvama”.

Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a, izričit je u stavu da je za njegovu stranku neprihvatljivo da u bilo kojoj deklaraciji piše da je u Srebrenici počinjen genocid. „Takva ocena nije ni istorijska činjenica niti je prihvatljiva u pravnom smislu. Za nas je prihvatljivo da osudimo sve zločine, koji su se desili na prostorima bivše SFRJ, ali je neprihvatljivo da se Srebrenica posebno tretira”, kaže on.

M. Č.

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.