Odluka Ustavnog suda doprinos demokratizaciji

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Ustavnog suda doprinos demokratizaciji

Demokratska stranka smatra da će odluka Ustavnog suda da odborničke blanko ostavke nisu u skladu sa Ustavom Srbije, iako se odnosi isključivo na lokalne izbore i lokalne mandate, dalekosežno uticati na dalju demokratizaciju društva, reformu i jačanje nezavisnih institucija, izjavila je danas portparol te stranke Jelena Trivan.

"Nezahvalno je komentarisati odluke pravosudnih organa, koji su nezavisni, dovoljno je samo reći da je za sve apsolutno obavezujuće da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tu odluku poštuju, ali i da tu odluku imaju u vidu kada se budu donosili drugi zakoni koji se tiču izbora na svim nivoima, kako bi imali zakone koji su u potpunosti u saglasju sa Ustavom", izjavila je Trivan agenciji Tanjug.

Demokratska stranka se, prema njenim rečima, nikada nije bojala za lojalnost svog članstva i ljudi koji je predstavljaju u lokalnim parlamentima, kao i u Skupštini Srbije.

"Ne verujemo da je jakim strankama potreban ikakav način da obavezuju svoje pripadnike, kao što ne verujemo ni u mišljenja pojedinih istraživača koji su se danas pojavili, da postoji mogućnost prelivanja našeg članstva bilo gde, naročito ne u stranke koje su tek juče krenule na evropski kurs i kojima tek predstoji dug put da se dokažu da su demokratične, i da su odustale od politike koju su do juče vodile", kazala je Trivan.

Ustavni sud Srbije utvrdio je juče da odborničke blanko ostavke, ustanovljene Zakonom o lokalnim izborima, nisu u skladu sa Ustavom i potvrdjenim medjunarodnim ugovorima, a na osnovu više pojedinačnih inicijativa odredbe kojima je to definisano proglasio neustavnim.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.