Izvor: B92, 17.Nov.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov izborni sistem samo konsenzusom

Beograd -- Poslanici vladajućih stranaka se slažu da izborni sistem ima određene manjkavosti koje je potrebno otkloniti, ali da je potrebno postići konsenzus.

G17 plus je iznela i konkretan predlog da se u Srbiji uvede kombinovani sistem.

DS smatra da se mora naći mera u odnosu između pojedinaca i stranke, ali da će se tek videti na koji način će se to uraditi i kojim izbornim sistemom.

Poslanik i portparol Demokratske stranke Jelena Trivan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekla da je završena radna verzija Zakona o lokalnim izborima, da debata još traje i da će njeno okončanje voditi ka tome na koji način treba reformisati izborni sistem i na republičkom nivou.

"U ovom trenuku kada nije ni u nacrtu zakon o izboru narodnih poslanika ne mogu da govorim o tom modelu. Mogu da govorim samo o principijelnim nedoumicama koje postoje", navela je Trivanova, kao i da da je jasno da postojeći izborni sistem pokazuje određene manjkavosti.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić takođe smatra da aktuelni proporcionalni izborni sistem ima manjkavosti, koje se, kako je rekao, mogu ispraviti, zbog čega je potrebno postići konsenzus oko izmene izbornog sistema.

"Potrebno je da oni ljudi koji stručnošću, prepoznatljivošću u svojoj opštini i regionu zavređuju pažnju birača dobiju šansu da taj legitimitet pretoče u odbornički ili poslanički mandat, ali takođe je bitna uloga političkih partija koje su nosioci političkog života u Srbiji", kazao je Ružić.

On je naveo da bi zakonskim izmenama trebalo da bude rešeno i pitanje blanko ostavki koje nisu u skladu sa evropskim standardom, a koje su u Srbiji uvedene kada je parlamentarizam bio u krizi.

Jedan od načina za rešenje tog pitanja Ružić vidi i u tome da ih političke partije jednostavno ne koriste i da ih ukinu.

I šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić je mišljenja da je potrebno menjati izborni sistem, jer se tokom 10 godina, koliko je na snazi proporcionalni izborni sistem, pokazalo da on ima dosta nedostataka.

Grubješićeva je kazala da je o eventualnoj promeni izbornog sistema treba postići dogovor među glavnim političkim akterima.

"U Nacrtu platforme za decentralizaciju i regionalizaciju zemlje predvideli smo promenu izbornog sistema oslanjajući se na iskustva AP Vojvodine, znači kombinovani izborni sistem u kome stranke ne bi imale dominantnu ulogu, već bi se pola liste biralo direktno, a pola bi postavljale stranke", navela je Grubješić.

Šef poslaničkog kluba manjine i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor je kazao da se ta stranka zalaže za reformu političkog, a pre svega izbornog sistema, kao i za ukidanje blanko ostavki.

On smatra da odluku o tome treba da donesu velike stranke, kao i da je SVM protiv većinskog izbornog sistema, jer time neće biti moguće obezbediti učešće nacionalnih manjina u republičkom parlamentu.

Njemu je više prihvatljiv proporcionalni sistem u kome bi se nosioci izbornih lista obavezali da poštuju redosled kandidata na listi kako bi glasači znali ko će ih predstavljati.

Međutim, zamenik šefa poslaničkog kluba DSS Radojko Obradović je kazao da bi bilo bolje da se izmeni Zakon o finansiranju političkih stranaka i zakonski propisi kojim se reguliše medijski prostor kako bi bilo jasno na koji način se stranke predstavljaju u izbornoj kampanji, nego što je "izmišljanje nekog unikatnog izbornog sistema koji ne rešava ništa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.