Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2020, 12:04

Ministartvo kulture: Jelena Trivan ne razume posao, bliskost sa vlašću nije dovoljna

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je saopštenje pod naslovom "Neukost i bahatost Jelene Trivan" u kojem je navelo da direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije "niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati budžetske i finansijske okolnosti koje je okružuju."

Ministarstvo je navelo danas da je Trivan na jednoj od TV stanica sa nacionalnom frekvencijom, oštro kritikovala Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kulture i informisanja zbog "smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije", iako ima, kako su naveli, "teškoće u razlučivanju ko donosi odluke o budžetu ove zemlje i čija je koja uloga u tome".

Istakli su da je i pored velikog zalaganja Ministarstva kulture i informisanja da se u 2020. godini obezbede budžetska sredstva koje je Filmski centar planirao, došlo do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu mimo volje i saglasnosti ministarstva što se odrazilo na sve ustanove kulture pa i na Filmski centar Srbije.

Pored toga, tokom trajanja vanrednog stanja, na osnovu instrukcija Ministarstva finansija prvo je došlo do preusmeravanja dela budžeta Ministarstva kulture i informisanja za prioritetne oblasti finansiranja, a nakon toga i do rebalansa budžeta, što je dovelo do ukupnog smanjenja budžeta Ministarstva kulture i informisanja za nešto više od 2,7 milijardi dinara odnosno za više od 20 odsto u odnosu na početak godine.

Ministartvo veruje da Trivan nije slučajno izostavila podatak da je upravo za vreme trenutnog saziva Ministarstva kulture i informisanja, Filmski centar Srbije ostvario najveći budžet u svojoj istoriji i da je svake godine povećavan.

Ministartsvo smatra da Trivan do sada nije pokazala razumevanje za brojne kritike koje dolaze na njen račun a odnose se u prvom redu na izbor članova konkursnih komisija Filmskog centra, brojne žalbe na netransparentan rad i odluke koje komisije donose, od kojih su godinama unazad najkontroverznije one da se na konkursu ne podrži projekat o Jasenovcu čuvenog jugoslovenskog reditelja Lordana Zafranovića, a veliko nezadovoljstvo pram njenog rada iskazuje i Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije.

"Uvaženi doktor Filološkog fakulteta i u prošlosti član raznih političkih stranaka (Jelena Trivan) izgleda veruje da su politička aktivnost i bliskost vlasti alfa i omega svakog preživljavanja na javnoj sceni, a da je upućenost u posao koji se obavlja samo nepotrebni teret u političarenju i politikanstvu. Možda je i tako, ali tako ne bi smelo da bude", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.
Pogledaj vesti o: Jelena Trivan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ministartvo kulture: Jelena Trivan ne razume posao, bliskost sa vlašću nije dovoljna

Izvor: Beta, 13.Maj.2020

Ministarstvo kulture i informisanja izdalo je saopštenje pod naslovom "Neukost i bahatost Jelene Trivan" u kojem je navelo da direktorka Službenog glasnika i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije "niti razume posao koji bi trebalo da obavlja u Filmskom centru Srbije niti ume da shvati...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.