PUTIN UPUTIO MOĆNU PORUKU VUČIĆU ZBOG SITUACIJE NA JARINJU: Ako Srbija bude vojno ugrožena, reagovaće Rusija (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2021, 08:28

PUTIN UPUTIO MOĆNU PORUKU VUČIĆU ZBOG SITUACIJE NA JARINJU: Ako Srbija bude vojno ugrožena, reagovaće Rusija (FOTO)

Ako Srbija bude vojno ugrožena na tzv. Kosovu i odluči da interveniše, može da računa na podršku Rusije, poruka je Vladimira Putina koju je preneo srpskom predsedniku preko ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Diplomatski izvor navodi da je u toku niz povezanih sastanaka i kontakata koji jasno ukazuju da je Putin veoma jasno stavio do znanja Zapadu da više ne može da koristi Srbiju za potkusurivanje, kao i da provokacije iz Prištine, kakva je Kurtijeva akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na administrativnim prelazima s tablicama, više neće biti tolerisane i dobiće jasan odgovor iz Srbije, baš kao što su i sada podignuti helikopteri i avioni srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Da je Putinu prekipelo, najpre je pokazao Lavrov u Njujorku, koji je i na sastanku sa šefom NATO Stoltenbergom i potom s Bajdenovim stručnjacima za bezbednost jasno stavio do znanja da Srbija više nije ničija igračka i da će odgovoriti na provokacije iz Prištine. Tada su prvi put podignuti srpski migovi, koji su doleteli do administrativne granice. A bilo je čak reči i o pokretu srpskih jedinica i tenkova ka jugu države.

Nakon toga Lavrov je takođe u Njujorku srpskom šefu diplomatije Selakoviću jasno kazao da Srbija može potpuno da računa na podršku Rusije po pitanju srpskih interesa na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, povodom situacije na severu Kosova i Metohije, istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244 niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira.

Vučić Stoltenbergu: Srbija je pod okupacijom!

- Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici "gromoglasno ćute", naglasio je predsednik Srbije u telefonskom razgovoru sa Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar NATO rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije.

- Ipak, svi su iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione jer valjda ne bi trebalo da postoje ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri - ističe predsednik Vučić.

On je napomenuo da Srbija poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala i da će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, predsednik Vučić je postavio pitanje: "Koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?" Dvojica sagovornika dogovorila su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, napominje se u saopštenju.

Naravno da ćemo tu vrstu dijaloga nastaviti i dalje da održavamo. I ono što je Lavrov rekao jeste da možemo da računamo na podršku Ruske Federacije i dalje kada su u pitanju naši interesi na Kosovu i Metohiji - kazao je Selaković.

U isto vreme kada je Lavrov razgovarao sa Selakovićem, u poseti srpskim vojnim snagama u garnizonu Raška, nadomak Jarinja, bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko da bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

Harčenko je ovom prilikom izrazio podršku Rusije stavu Beograda koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na KiM.

- Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost - rekao je ambasador Rusije.

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na KiM. Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD, koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine.

Pritom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano, istakao je ruski zvaničnik.

KLJUČNI SUSRETI OVE NEDELJE

* Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u Njujorku sa šefom NATO Stoltenbergom i Bajdenovim ljudima od poverenja zaduženim za bezbednost

* Srpski šef diplomatije Selaković se u Njujorku sastao s Lavrovim kada je dobio nedvosmislenu podršku za čvrst stav u vezi Kosova

* Vučić telefonom razgovarao sa Stoltenbergom i poručio mu da je Srbija okupirana Kurtijevim oklopnim vozilima i specijalcima

* Ambasador Rusije Bocan-Harčenko i general-major Aleksandar Zinčenko

Stručnjak za bezbednost Jasmina Andrić kaže da je ovo dokaz dosledne podrške Rusije Srbiji.

- U međunarodnim odnosima Srbija se uvek oslanjala na podršku Ruske Federacije. Ta podrška je posebno dosledna i jaka kada je u pitanju jednostrano i protivpravno priznanje takozvane države Kosovo. Izuzetno je značajna za nas, kako principijelna podrška Rusije u Savetu bezbednosti tako i u ovako kriznim situacijama. Da nismo sami, jasno govori i poruka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Srbija ima na koga da računa. Rusija podržava naše nacionalne interese, politički pravac i sadejstvuje u jačanju odbrambenih kapaciteta, a time ne može mnogo zemalja da se pohvali - rekla je Andrićeva.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže da su novi događaji potvrda Putinove politike.

- Podrška Rusije, koja već 20 godina ne izostaje, veoma je bitna za Srbiju, bilo da govorimo o tehničko-vojnoj ili o diplomatskoj podršci. Sam predsednik Putin je više puta istakao da će uvek biti tu ako nam bude potrebna bilo kakva pomoć, a ovo sad je samo potvrda toga. Ono što je bitno istaći jeste i to da, ukoliko mi sami nismo u stanju da branimo svoju zemlju, niko drugi nam ne može pomoći. Kao nekadašnji vojnik, mogu da kažem da, posle dužeg vremena, imamo državnika koji racionalno donosi odluke i nije sklon da se uplaši i povuče kada se pomenu zapadne sile. Jasno je stavio do znanja dokle ide crvena linija i jasno je rekao šta će Srbija da uradi. U ovim situacijama veoma je bitno da narod bude homogen jer je to najjače oružje. Što se tiče odnosa snaga s Prištinom, mi to vojno možemo lako rešiti, ali pitanje je koliko je to pametno. Sve u svemu, Srbiji je u ovom trenutku veoma važno da zna da ima podršku Rusije i da ona, ukoliko bude bilo potrebe za njom, neće izostati - rekao je Karan.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Vladimir Putin,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.