NA JARINJE STIGLI EULEKS POLICIJA I CARINICI, A NA BRNJAK  I KOSOVSKA CARINA

Izvor: Kurir, 16.Sep.2011, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA JARINJE STIGLI EULEKS POLICIJA I CARINICI, A NA BRNJAK I KOSOVSKA CARINA

JARINJE - Na prelaz Jarinje su stigli pripadnici Euleks polcije i Euleks carine, koji su rekli da će otvoriti prelaz Jarinje kada se Srbi raziđu, rekli su pripadnici Euleksa, javlja izveštač Kurira sa lica mesta.

Kako javlja izveštač Kurira , predstavnici Srba upozorili su da Eleks policija može da radi na prelazu ali da neće dozvoliti uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Euleks carine.

Na prelazu Jarinje oko 9 časova bilo je oko 500 Srba. Nemački vojnici Kfora i dalje drže prelaz blokiran.

Pripadnici kosovske carine stigli su danas oko 9,30 helikopterom na administrativni prelaz Brnjak, javlja Tanjugov izveštač s lica mesta.

Prethodno su na taj prelaz stigli pripadnici Euleks policije.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi tvrdi da su na prelazima od jutros pripadnici kosovske policije i carine, zajedno sa pripadnicima Euleksa.

Inače, pripadnici Euleksa pojavili su se jutros nešto pre osam časova na administrativnom prelazu Jarinje.

Nakon helikoptera koji je oko 7.20 doleteo na taj administrativni prelaz, nešto pre osam časova sleteo je još jedan helikopter i ubrzo se na punktu pojavila osoba u uniformi sa simbolima Euleksa. Saobraćaj je i dalje blokiran na Jarinju, a na barikadama od bodljikave žice istaknuti su natpisi na srpskom jeziku ćirilicom "Stop Kfor ili mi budemo pucali", kao i na engleskom jeziku.

Inače, noć na severu Kosova protekla je mirno. Euleks je najavio da će njihovi carinski eksperti od danas preuzeti poslove na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak između centralne Srbije i Kosova i da će biti prisutni i kosovski carinici, čemu se protive Beograd i kosovski Srbi.

Prištinske vlasti, međutim, ne odustaju od svog plana da njihovi carinici i policija preuzmu prelaze.

Na prelazima i putnim pravcima na severu Kosova, Srbi su se organizovali i postavili barikade kako bi sprečili najavljeno preuzimanje prelaza.

Situacija na prelazu Jarinje od jutros je mirna, saobraćaj je i dalje blokiran, a stotinak metara od bodljikave žice koju je postavio Kfor zaustavljeno je desetak automobila kojima su se građani iz centralne Srbije uputili ka Kosovu.

Na prelazu Brnjak Srbi su sinoć blokirali administrativnu liniju i sa srpske i sa kosovske strane i ne dozvoljavaju čak ni pešacima da tuda prolaze.

Na magistralni put, koji vodi ka Ribariću motrili su tokom cele noći, pa nijedno vozilo međunarodnih snaga nije moglo da se kreće tim putnim pravcem.

U Kosovskoj Mitrovici barikade su postavljene na nekoiliko lokacija, a i dalje je zatvoren glavni most preko Ibra koji razdavaja južni i severni deo grada.

Situacija je slična i u opštini Leposavić gde su građani na više lokacija postavili barikade, a u mestu Sočanica jedinica poljskog Kfora je zaustavljena, jer je put poprečen kamionom.

U hramu Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici partrijarh srpski Irinej i arhijereji SPC služiće jutarnju litiriju.

Ivanović:Potkopavanje funkcionalnosti Euleksa

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je jutros da bi otvoreno angažovanje Euleksa u sprovođenju akcija Prištine definitivno potkopalo poziciju te misije na severu Kosova, jer bi mogućnost njihove komunikacije sa Srbima bila isključena.

On je ocenio da Vlada Srbije i predsednik Srbije Boris Tadić povlače odmerene poteze pozivom na mirne proteste i da postoji mogućnost da se diplomatskim putem utiče na događaje u centrima gde se donose odluke i ukaže na pogubnost ovakve politike i na čvrst stav Srbije koji se neće menjati bez obzira na pritiske.

Ivanović je za RTS rekao da je noćašnja sednica SB UN bila dobra i da je rezultat očekivan, a da sumnja da bi bilo ko od diplomata mogao da podrži akciju za koju se unapred zna da će izazvati nasilje i da će mirnim protestima Srbi blokirati takvu aktivnost.

Ivanović smatra da je reč o kompromitaciji cele međunarodne zajednice na Kosovu koja se u jednom delu stavlja na stranu Prištine, što nije u skladu sa principima koje ta zajednica u principu treba da sledi, a to je da budu statusno neutralni, bez obzira iz koje su zemlje.

UN, Kfor, NATO, Euleks i EU nisu priznale kosovsku nezavisnost i njihove misije bi se u skaldu sa tim mogle ponašati i na terenu, rekao je Ivanović.

Na pitanje da li očekuje smirivanje situacije, on je odgovorio da je dan dug i da bi se više optimizma moglo pokazati posle podne, do kada bi Srbi morali da ostanu na barikadama i ne pokažu nasilje koje bi omogućilo drugoj strani da opravda sve što je zamislila.

Mihajlović: Danas će doći Euleks na prelaze

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je da će na administrativne prelaze između centralne Srbije i Kosova danas doći pripadnici Euleksa i da kosovski carinici i policija tu "neće imati nikakvu ulogu".

"Situacija je komplikovana, ali nije dramatična. Mislim da će danas doći Euleks na prelaze i da će oni ubuduće obavljati sve poslove, a kosovski carinici i policija neće imati nikakvu ulogu. Srbi nemaju razloga za zabrinutost i ovo nije dan "D", rekao je Mihajlović.

On je poručio Srbima na Kosovu da izbegavaju provokacije kojih će, kako je rekao, sigurno biti i da ne nasedaju na njih, jer tako pomažu vlastima u Prištini u njihovim namerama. "Od Srba na severu Kosova očekujem da sačuvaju mudrost, jer nema opasnosti da vlast Prištine bude instalirana na na severu, bez obzira što će (premijer Kosova Hašim) Tači to pokušati tako da prikaže", rekao je Mihajlović. On je naveo da Srbi žele nesmetan promet robe i kretanje ljudi između centralne Srbije i južne pokrajine

Školski čas ispred crkve u Leposaviću

Đaci i nastavnici škola u Leposaviću jutros su prvi čas održali na otvorenom, ispred lokalne crkve u Leposaviću.

Đake, koji su nosili srpske zastave, ispred hrama je dočekao starešina protojerej Milomir Vlašković.

Obraćajući se đacima, Vlašković je rekao da su došli "na čas nad časovima, koji je ujedno čas istorije, srpskog jezika, matematike i svih drugih predmeta".

On je pozvao omladinu Leposavića na jedinstvo, jer, kako je naglasio, u jedinstvu je spas.

Protojerej Vlašković je kazao đacima da su na srpskoj zemlji sa koje neće nestati srpski narod i pored svih pokušaja onih koji bi hteli da se to dogodi.

Radnici i učenici na ulicama

aposleni u kosovsko-mitrovačkim preduzećima od jutros su, umesto na radnim mestima, na ulicama severnog dela tog grada, a najviše ih je u blizini glavnog mosta koji razdvaja severni srpski od južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice. Oni svojim mirnim protestom žele da poruče da neće prihvatiti nameru vlasti u Prištini da instalira kosovsku carinu na Brnjaku i Jarinju.

Prošle noći oko 22 časa meštani Sočanice nisu dozvolili vozilima Kfora da prođu, pa su oni iz pravca albanskih sela Bistrica i Košutovo došli u opštinu Leposavić.

Prodavnice na severu Kosova rade uobičajno. Dnevna štampa i po neko vozilo sa mlekom i hlebom dostavljeni su alternativnim putevima, pa je snadbevenost osnovnim živtnim namirnicama za sada dobra. Međutim, goriva na pumpama nema čak ni za sanitetska vozila.

Radnici albanske nacionalnosti zaposleni na garđevinskim poslovima u severnom delu Kosovske Mitrovice jutros nisu došli, a nisu otvorene ni prodavnice u multietničkom naselju Bošnjačka mahala, gde uglavnom pazare Srbi. U Ibrskom Kolašinu na više putnih pravaca Srbi su tokom noći pojačali barikade.

Barikade su ojačane u mestu Zupče na putnom pravcu koji od južnog dela Kosovske Mitrovice vodi prema Ribariću. Balvani su istovareni i na putu koji od mesta Banje vodi ka administrativnom prelazu Brnjak u Ibarskom Kolasinu. Situacija na severu Kosova je mirna, ali napeta i nezivesna.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.