Izvor: Blic, 26.Sep.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(UŽIVO) "ZA" 99,81%, "PROTIV" 0,19%: Na referendumu u RS glasalo 55,7 % BIRAČA

Na referendumu u RS, prema poslednjim podacima glasalo je 55,7 odsto birača. Velika većina od čak 99,81 odsto pozitivno je odgovorila na referendumsko pitanje i time podržala da 9.januar i dalje bude Dan RS, dok je protiv bilo 0,18 odsto.

Šta znamo do sada:

12.33Čavić: Ovakva izlaznost nije bila očekivana

Predsednik NDP, Dragan Čavić, rekao je da izlasnost na referendum o Danu Republike Srpske nije bila očekivana, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je najbitnije da je dan za glasanje prošao kako treba. Čavić tvrdi da su procenti izlaznosti u ruralim sredinama mnogo veći nego u urbanim.

On je naveo da je najmanja izlaznost bila u Banjaluci i Prijedoru, gde vlast drži vladajuća kolicija SNSD-DNS-SP, ali da referendum ne treba gledati u tom kontekstu. Više u POSEBNOJ VESTI.

12.06 Glasalo 55,7 odsto!

Od 1,2 miliona građana sa glasačkim pravom, na referendumu je glasalo 680.116 ili 55,7 odsto građana Republike Srpske.

Na pitanje da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan Republike “da” je reklo 677.721 ili 99,81 odsto građana. Sa “ne” je odgovorilo 1.291 ili 0,19 odsto građana Srpske – potvrdio je Siniša Karan, predsednik Republičke komisije za sprovođenje referendum. Reč je o prvim nezvaničnim rezultatima izlaznosti, a konačni bi trebalo da budu objavljeni u nerednih 48 sati. Više u POSEBNOJ VESTI.

12.00 Ker Lindzi: Referendum će brzo biti zaboravljen

Ekspert za Balkan iz Londona Džejms Ker-Lindzi smatra da će referendum u Republici Srpskoj biti zaboravljen za nekoliko dana, ako više niko ne bude dizao mnogo buke.

"Biće zaboravljen za nekoliko dana ako niko ne bude dizao buku. Ko se još seća glasanja na severu Kosova", napisao je Ker Lindzi na Tviter nalogu.

11.50 Popović: RS pokazala demokratski kapacitet

Politički analitičar Gostimir Popović ocijenio je danas da je Republika Srpska sprovođenjem referenduma o Danu Republike pokazala puni demokratski kapacitet i da samostalno može organizovati najzahtjevnije poslove.

11.14 Kazan draži od glasačke kutije: Na brzinu glasali, pa natenane pekli i pili rakiju

Nisu pre petnaest godina naseljeni Srbi na tuđoj zemlji u Trnovom polju pored Kotorskog sretni ljudi. I oni su izbeglice, pristigli sa Ozrena, Vozuće, Maglaja... Nemaju posla, teško žive. Više pročitajte OVDE.

11.12 Čepurin: Rusija želi da na sve ovo bude stavljena tačka

- Raduje me što je referendum održan mirno i na vrlo demokratski način i da su rezultati sasvim jasni. Mi smo protiv bilo kakvog pritiska, uključujuci u tom smislu i mešanje od strane stranih diplomata - rekao je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Kako je istakao, Dan Republike Srpske je "očuvan i sačuvan", i Rusija želi da "na sve ovo bude stavljena tačaka". Više u POSEBNOJ VESTI.

10.59 Popović: Pobeda srpskog naroda i Rusije

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je danas da je referendum u RS zajednička pobeda srpskog naroda i da je time sačuvan suverenitet i nacionalno jedinstvo Republike Srpske.

On ocenjuje da je to istovremeno velika pobeda srpskog naroda i Rusije, koja je, kako kaže, podržavši referendum, i ovaj put pokazala da je najveći prijatelj i saveznik našeg naroda.

10.44 SRBIJA, SRPSKA, ZVEZDA I PUTIN Ovako Nemci izveštavaju o referndumu

Kao i većina svetkih medija koji su juče izveštavali o referendumu u Republici Srpskoj, i nemački "Das erste dojče fernzehen" u svom izveštaju naglasio je da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda BiH, kao i da svetske sile ne geldaju blagobaklono na njegovo održavanje. Ipak, pre nego izveštaj, jedan detalj privukao je posebnu pažnju. Više u POSEBNOJ VESTI.

10.42 Referendum u slikama

Ovako je juče izgldala Republika Srpska:

10.30 Dodik: Moguć i referendum o samostalnosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije isključio mogućnost novih referenduma o svakom mogućem pitanju u RS istakavši da, kako je rekao, ne želi da srpski narod izgubi šansu da odlučuje.

Ovo je, podsetio je, bio referendum o Danu Republike, a ne o secesiji.

Zadovoljan što je sve proteklo u miru, Dodik kaže, da niko ne može da ospori legitimitet referenduma. Više pročitajte OVDE.

10.25 DW: Referndum prošao, tenzije ostaju?

Referendum u Republici Srpskoj je proššao, ali se sada postavlja pitanje da li će njegovo okončanje smanjiti napetost u BiH ili će ipak doći do produžetka tenzija, piše danas Dojče vele.

Rezultat referenduma u RS nikoga nije iznenadio jer, „referendumi se u regionu ne koriste za produbljivanje demokratije, već za učvršćivanje odredjene politicke pozicije", piše DW. Više pročitajte OVDE.

09.45 Crnadak: Referendum je bio predizborni skup SNSD

Ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak, komentarisao je juče održani referendum u RS o Danu Republike, te je istakao da je i on bio dio toga i da je glasao, ali da se neka pitanja moraju postaviti.

- Očigledno je to bio predizborni skup SNSD na koji je potrošeno 1,5 miliona KM - naglasio je Crnadak. Više pročitajte OVDE.

09.25 Salkić: Kazniti one koji nisu ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH

Potpredsednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, poručio je da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Kancelarija visokog predstavnika u BiH moraju naći način da sankcionišu sve one koji nisu ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH. Više pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

08.56 - Stevendić: Bilo bi neshvatljivo kažnjavati one s olovkom umesto onih koji zveckaju oružjem

Svoje mišljenje o referendumu dao je i Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS.

- Posle 25 godina pokazali smo da imamo kapaciteta da odlučujemo sami o sebi. Pokazalo se da smo bolje organizovali referendum od mnogih evropskih zemalja - izjavio je Stevandić.

Dodaje da su imali nepodeljenu podršku naroda, ali i dvosmislenu podršku opozicije koja je ovo izjašnjavanje nazvala “Dodikovim referendumom, što ne odgovara istini”.

Na pitanje da li treba očekivati sankcije međunarodne zajednice, Stevandić nema dilema.

- Deo opozicije nada se kaznama, što je van pameti, jer se time puca u vlastite noge. Ako nekome treba uvesti sankcije, to su pripadnici ISIL i vehabijskog pokreta, koji uživaju podršku dela međunarodne zajednice u BiH. Videli ste izlive mržnje na sarajevskim portalima, pozive na rat. Bilo bi neshvatljivo kažnjavati one koji su bili s olovkom umesto onih koji zveckaju oružjem. Konačno, i mnoge zemlje EU ne bi na to pristale - rekao je Stevandić. Opširnije pročitajte OVDE.

08.50 - Tačno u podne konačni rezultati referendum

Predsednik Komisije za sprovođenje referenduma, Siniša Karan, saopštiće danas tačno u podne konačne rezultate referenduma.

Konferencija za novinare biće održana u 12 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsećamo, u Republici Srpskoj juče se na 71,09 odsto obrađenih glasačkih mesta izjasnilo 425.715 građana od kojih je 99,79 odsto glasalo da se 9. januar i dalje obeležava kao Dan Republike, rezultati su koje je saopštila Republička komisija za sprovođenje referenduma.

U Republici Srpskoj juče je održan referendum na kojem je 1.219.399 građana Srpske sa pravom glasa imalo priliku da odgovori na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

08.20 - Dnevni Avaz: U toku opsežna diplomatska operacija, Dodik ide u izolaciju

Prestonice ključnih država zapadnog sveta započele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsednika Republike Srpske, Milorada Dodika, s namerom da se izvrši dodatni pritisak, te ojača položaj opozicije u RS i proevropske snage u BiH.

Ovo su saznanja “Dnevnog avaza”, kako navode, iz dobro upućenih izvora - diplomata.

Nakon što je odbio odustati od ilegalnog referenduma, uprkos odbijaju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se u diplomatskim krugovima, ušao u teški politički ofsajd.

Prvi korak u toj operaciji jeste potpuno ignorisanje lokalnog referenduma, kao protivpravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši zvaničnik RS, prestao biti sagovornik i faktor bilo kakvog značaja.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Saveta za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola teritorije BiH u organizaciji entitetskih vlasti. Opširnije pročitajte OVDE.

07.30 - Dodik: Putin nije pomenuo "povuci ručnu"

Predsednik RS Milorad Dodik odbacio je sinoć medijske špekulacije da mu je prilikom nedavnog sastanka u Moskvi ruski predsednik Vladimir Putin poručio da "podigne ručnu".

"Ma, dajte, znam, to oni koji nikad nigde nisu bili, ni na jednom ozbiljnom sastanku, o tome govore. Znam da mnogi vape za detaljima", rekao je Dodik novinarima u Skupštini RS.

"Taj termin 'ručna' nije pomenut", istakao je Dodik, koji je preneo da mu je Putin poželeo sreću na referendumu i na izborima.

Dodik je novinarima rekao i da nema krivične odgovorosti zbog sprovođenja referenduma, i da bi onda "trebalo da uhapse čitavu skupštinu, a onda i narod, a to neće moći". Opširnije pročitajte OVDE.

07.21 - Uspeo referendum u Republici Srpskoj

Prema podacima sa 71,09 odsto biračkih mesta, 99,79 odsto glasača ( 425.715) odgovorilo je „DA“ na referendumsko pitanje „Da li podržavate da se 9. Januar slavi kao Dan RS?“, potvrdio je večeras oko 22.30 Siniša Karan, predsednik Komisije za provođenje referenduma u RS. On je istakao da će sutra u 12 časova biti saopšteni konačni rezultati, kao i da u Republičkoj komisiji procenjuju da ce konaćna izlaznost biti 60 odsto. Opširnije o događajima u nedelju pročitajte u jučerašnjem blogu.

07.18 - Dobrodošli u blog uživo

Poštovani čitaoci, i danas nastavljamo uživo da pratimo dešavanja u Republici Srpskoj i regionu nakon održanoj referenduma u nedelju.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(UŽIVO) BURNE REKACIJE NA REFERENDUM: EU na priznaje rezultate, Dodik pominje secesiju, Bošnjaci traže SANKCIJE

Izvor: Blic, 26.Sep.2016

Na referendumu u RS, prema poslednjim podacima glasalo je 55,7 odsto birača. Velika većina od čak 99,81 odsto pozitivno je odgovorila na referendumsko pitanje i time podržala da 9.januar i dalje bude Dan RS, dok je protiv bilo 0,18 odsto...13.05 Jandroković: Sve što radi Dodik je opasno..Generalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.