Santa Kruz za veću autonomiju

Izvor: B92, 05.Maj.2008, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Santa Kruz za veću autonomiju

Santa Kruz, La Paz -- Stanovnici bolivijske provincije Santa Kruz na referendumu odlučili su se većinom glasova za veću političku i ekonomsku autonomiju. Predsednik tvrdi - referendum nelegalan

Kako prenose agencije, pozivajući se na izlazne ankete po zatvaranju birališta, 86 odsto birača glasalo je za veću autonomiju Santa Kruza, dok ih je 14 odsto bilo protiv, uz izlaznost od oko 60 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovakav rezultat je bio očekivan, budući da su pristalice bolivijskog predsednika Eva Moralesa ranije najavile bojkot referenduma koji su organizovali opozicioni konzervativci.

Iako je bilo strahovanja od šireg nasilja, jučerašnji referendum je prošao samo uz manje incidente, od kojih su najozbiljniji bili u predgrađu glavnog grada Santa Kruza.

Očevici su rekli agenciji Rojters da je jedna osoba izgubila život u sukobima protivnika i pristalica Moralesa pošto je policija upotrebila suzavac.

Bolivija je najsiromašnija latinoamerička zemlja, ali je zato njeno istočno područje, posle Venecuele, najbogatije prirodnim gasom, pa je ona tako glavni snabdevač Brazila i Argentine tim energentom.

Morales odbacuje rezultate

Predsednik Bolivije Evo Morales odbacio je rezultate nedeljnog referenduma za veću autonomiju najbogatije provincije u zemlji Santa Kruza, ocenivši ga kao "nelegalan i protivustavan".

"Ove nelegalne i protivustavne konsultacije nisu bile uspešne kao što su se to nadale neke porodice", rekao je Morales, aludirajući na preduzimače i veleposednike u Santa Krusu.

Prema anketama televizija, više od 86 odsto građana Santa Kruza izjasnilo se za veću autonomiju te provincije na istoku Bolivije, dok je 14 odsto bilo protiv.

Za sada nema podataka o broju uzdržanih, ali mala izlaznost mogla bi da ugrozi legitimitet referenduma. Zvanični rezultati se očekuju danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.