Referendum u Rusiji: Ekipa „Vostoka“ na licu mesta

Izvor: Vostok.rs, 01.Jul.2020, 12:58

Referendum u Rusiji: Ekipa „Vostoka“ na licu mesta

Referendum koji se održava u Ruskoj Federaciji o izmenama Ustava završava se danas u 20:00 časova. Glasanje traje sedam dana, odnosno od 25. juna do 1. jula, zbog pandemije koronavirusa. Treba napomenuti da se referendumom o izmenama Ustava traži mišljenje građana o predloženim izmenama, te će se potom odlučiti na osnovu glasanja, da li će izmene biti usvojene ili ne. Referendum protiče u najboljem redu, a odziv glasača kako se očekuje, biće iznad 50%, jer je jutros izlaznost bila oko 44%. Mere predostrožnosti zbog koronavirusa su na najvišem nivou, kako u samom gradu, tako i na biračkim mestima. Maske i rukavice su obavezne na biračkim mestima. Glasanje se odvija u najboljem redu, a u šta smo se uverili posetivši više od dvadeset glasačkih mesta. Treba napomenuti da Moskva kao grad funkcioniše sasvim normalno, te da sve službe rade u redovnom režimu. Ono što je zanimljivo, u tehničkom smislu je brojanje glasova i glasanje na daljinu, odnosno putem servisa na internetu. Pri glasanju na biračkom mestu, listić se ubacuje u uređaj koji automatski "broji glasove", odnosno razvrstava glasove na "DA" i "NE", a koji se podaci potom automatski učitavaju u centralnu bazu podataka CIK-a. Što se tiče glasanja na daljinu, odnosno putem interneta, predstavnici CIK-a, kao i predstavnici gradske vlasti u Moskvi su uverili da je upad u ovaj sistem ili njegovo onesposobljavanje nemoguće, a kako je to jednostavno objašnjeno - "matematički nemoguće".
Na konferenciji za štampu u CIK-u Moskve je naglašeno da niko ne može da sazna rezultate glasanja, odnosno ishod referenduma pre 20:00 časova jer je sistem kriptovan, te da se jedino posle tog vremena mogu videti, a potom saopštiti rezultati. Takođe se napominje da je sistem već testiran uspešno, te da postoji mogućnost da se ovaj sistem ponudi zainteresovanim stranama.   Ruski predsednik Vladimmir Putin je pozvao građane Rusije da aktivno učestvuju u glasanju za izmene Ustava, jer se radi o osnovnom zakonu koji je u osnovi „života naše zemlje, našeg života, naše dece i koji će određivati osnovne pravne garancije u oblasti socijalnih odnosa, radnih odnosa, određivaće naše principe odnosa sa našim međunarodnim partnerima“. „Ne glasamo za puke izmene izražene u jasnim pravnim normama. Glasamo za zemlju u kojoj želimo da živimo. Sa savremenim obrazovanjem i zdravstvenom zaštitom, sa pouzdanom socijalnom zaštitom građana. Sa efikasnom vlašću koja je u službi društva. Glasamo za zemlju za koju radimo i koju želimo da predamo našoj deci i unucima“, poručio je predsednik Putin. Aktuelni Ustav Ruske Federacije je usvojen 1993. godine. Posle rasprave radne grupe o izmenama Državna duma Rusije je 11. marta usvojila predlog zakona o izmenama Ustava koji je predložio predsednik Putin. Predlog je potom odobrio Savet Federacije Treba dodati da je atmosfera u Moskvi, kao i u Sankt Peterburgu i dalje pod utiskom Dana pobede, odnosno gradovi u Rusiji su i dalje ukrašeni zastavama i simbolima pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.