Izvor: JUGpress.com, 16.Jan.2022, 21:45

RIK: Izlaznost 25,25 odsto do 18 sati

BEOGRAD

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je da je danas do 18 časova, na referendum o promeni Ustava Srbije izašlo 25,25 odsto upisanih birača.

„Do 18 časova izlaznost u regionu Vojvodine je 28, 63 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 24, 59 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 23,39 odsto i u beogradskom regionu 22,88 odsto“, rekao je Kovačević na petoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK).
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Po njegovoj oceni,“matematički približno može da se računa da će do kraja dana izlaznost biti između 31 i 32 odsto”.

“Između ostalog i zato što u 20 časova, po zatvaranju biračkih mesta i nešto posle, očekujemo da u opštinske potkomisije dođu i zapisnici glasanja van biračkog mesta, oni koji su glasali po kućama, koji zbog kovida nisu mogli da izađu na glasačka mesta”, rekao je Kovačević.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević najavio je da se prvi rezultati referenduma mogu očekivati nakon 22 časa, kada birački odbori utvrde rezultate glasanja na svom mestu, predaju zapisnike opštinskim izbornim komisijama i obave takozvano skeniranje zapisnika o radu biračkih odbora koje će elektronski odmah slati RIK.

Dimitrijević je rekao da je krajnji rok za objavljivanje konačnih rezultata referenduma petak, do 20 časova, ali je objasnio da postoji mogućnost da se ovaj rok prolongira ukoliko se ponovi glasanje na nekom biračkom mestu.

Na pitanje novinara da li su se stekli uslovi za nastavak glasanja na biračkom mestu 35, u beogradskoj opštini Savski venac, koje je prekinuto zbog incidenta kada je birač polomio glasačku kutiju, Dimitrijević je odgovorio “da su se uslovi za nastavak glasanja stekli kako u Prokuplju, na biračkom mestu 72, tako i u Koceljevi, kao i na biračkom mestu 35, na Savskom vencu”.

Izvor: FoNet

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.