Prvi rezultati REFERENDUMA u Italiji: U Venetu glasalo više od 52 odsto, a u Lombardiji oko 34 odsto

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati REFERENDUMA u Italiji: U Venetu glasalo više od 52 odsto, a u Lombardiji oko 34 odsto

Referendum o široj autonomiji Veneta i Lombardije

Na referendumu na kome se traži veća autonomija dva severna regiona Italije izlaznost birača do 19.00 sati u Venetu je bila više od 52, a u Lombardija oko 34 odsto, prenosi AP.

Kako se navodi, izlaznost veća od 50 odsto potrebna je da bi se obezbedila validnost referenduma.

Birališta su otvorena jutros u 7.00 sati a biće zatvorena u 23.00 sata nakon čega se očekuju prvi rezultati. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Za razliku od referenduma o nezavisnosti, koji je održan u Kataloniji 1. oktobra, glasači u Lombardiji i Venetu ne traže otcepljenje od Italije, već samo veća ovlašćenja.

Referendum je inicirala Liga za Sever, koja je na vlasti u oba regiona, a podržao ih je čitav desni centar, uključujući Berluskonijevu stranku Forca Italia, populistički "Pokret pet zvezdica" kao i udruženja poslodavaca i sindikati.

U slučaju pobede, predsednici Veneta i Lombardije Luka Zaja i Roberto Maroni, planiraju da zatraže veća ovlašćenja u oblasti zdravstva, obrazovanja i infrastrukture, kao i ovlasćenja koje su inače rezervisana za državu kao što su bezbednost i imigracija, što su omiljene teme Lige za Sever.

Dok predsednici Lombardije i Veneta u severnoj Italiji vode kampanju o ekonomskim prednostima smanjenja uticaja Rima, politika identiteta takođe igra snažnu ulogu, posebno u Venetu, koji je naslednica nekadašnje Venecijanske republike, gde se politika nikada nije odrekla prava na secesiju.

Predsednik Veneta Luka Zaia i njegov kolega iz Lombardije Roberto Maroni ističu pravnu prirodu referenduma, koji je usvojio italijanski ustavni sud. Za razliku od toga, referendum o katalonskoj nezavisnosti od 1. oktobra proglašen je nezakonitim od strane španskih vlasti.

Ipak, autonomija je moćna pretnja rimskoj vlasti. Zajedno, Veneto i Lombardija čine 30 odsto italijanskog BDP-a i skoro četvrtinu biračkog tela.

U oba regiona upravlja anti-migrantska i anti-EU Severna liga, koja je pronašla saveznike za autonomiju kod drugih stranaka desnog centra, kao što je bivši premijer Silvio Berluskoni Forza Italia i populistički pokret 5 zvezdica. Oni se nadaju da će model autonomije proširiti na druge italijanske regije.

U Venetu, secesionistička opcija podstiče nezavisnost apelujući na zajednički identitet: zajednički venetski dijalekt, jačanje porodičnih poslova koji su vodili posleratnom ekonomskom razvoju ​​Italije . I pored svega, tu je i ponosna istorija Venecijanske republike koja je preko 1.000 godina dominirala na prostranoj teritoriji koja se sastoji od Veneta, delova Lombardije i velikog dela istočnog Mediterana.

Jedna separatistička grupa iz Veneta, "Plebescito.eu", obećala je da će ponovo održati kampanju nezavisnosti nakon održavanja referenduma u ​​nedelju. Još jedna stranka, "Nezavisnost Veneta", stajala je iza neuspešnog pokušaja da dobije odobrenje ustavnog suda za referendum Veneta o nezavisnosti.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REFERENDUMI U ITALIJI Veneto: Izlaznost veća od 52 odsto, Lombardija: Oko 34 odsto

Izvor: Blic, 22.Okt.2017

Na referendumu na kome se traži veća autonomija dva severna regiona Italije izlaznost birača do 19.00 sati u Venetu je bila više od 52, a u Lombardija oko 34 odsto, prenosi AP...Kako se navodi, izlaznost veća od 50 odsto potrebna je da bi se obezbedila validnost referenduma...Birališta su otvorena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.