Pobeda „evropske Vojvodine”

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda „evropske Vojvodine”

Koalicija koju čine DS i G17 plus odnela ubedljivu pobedu u drugom krugu parlamentarnih izbora za pokrajinsku skupštinu, osvojivši 41 od 60 raspoloživih mandata, dok je SRS pripalo samo pet

Novi Sad – Mada je izlaznost bila manja od očekivane, juče je u Vojvodini glasanjem u drugom krugu za kandidate za poslanike pokrajinskog parlamenta po većinskom sistemu, ukupno 60 njih, završen izborni proces koji je počeo 11. maja.

Time je izabrano >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svih 120 poslanika budućeg saziva Skupštine AP Vojvodine.

Prema preliminarnim podacima Pokrajinske izborne komisije, kako je istakao na konferenciji za novinare član komisije Milorad Gašić, u drugom krugu je na biračka mesta izašlo i glasalo oko 35 odsto ukupnog biračkog tela (u prvom krugu izlaznost je iznosila više od 60 odsto), koje iznosi 1.728.818 stanovnika sa pravom glasa.

Najviše birača izašlo je da glasa u opštini Nova Crnja – više od 50 odsto ukupnog broja, a najmanje u Pančevu – oko 20 procenata. Izlaznost u najvećem vojvođanskom gradu je mnogo manja nego u prvom krugu – oko 35 odsto, odnosno upola manje nego što su Novosađani glasali u prvom krugu.

Prema stranačkim izvorima, u drugom krugu po većinskom sistemu od 60 izbornih jedinica, u 41 (od 51 kandidata) pobedili su kandidati liste ,,Demokratska stranka – G17 plus – Boris Tadić”. Srpska radikalna stranka (imala je kandidate u 39 izbornih jedinica) osvojila je pet poslaničkih mesta, a grupe građana koje su imale osam kandidata osvojile su ukupno, takođe, pet mesta. Lista ,,Mađarska koalicija” (sa 11 kandidata) osvojila je četiri mandata, a ,,Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija – Vojislav Koštunica” (četiri kandidata) dva poslanička mesta. Po jedno poslaničko mesto osvojile su koalicije ,,Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije – Ivica Dačić” (četiri kandidata), ,,Liberalno-demokratska partija – Čedomir Jovanović” (jedan kandidat), ,,Zajedno za Vojvodinu” Nenad Čanak” (dva kandidata).

Kako konferenciji za novinare, na kojoj je objavljena izborna pobeda, istakao potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić, politička grupacija oko ove stranke moći će da računa na još dva kandidata grupa građana i poslanika Liberalno-demokratske partije, što znači da će takozvane proevropske snage imati, zajedno s mandatima osvojenim po proporcionalnom sistemu 11. maja, ukupno 67 mesta u vojvođanskom parlamentu.

On je rekao da će nakon drugog kruga izbora Demokratska stranka sa svojim koalicionim partnerima moći da formira skupštinsku većinu, a time i dalje bude na vlasti u pokrajini. Ko će biti mandatar za sastavljanje nove pokrajinske vlade još nije nagovešteno, ali u stranačkim krugovima se spekuliše da bi to mogao da bude upravo Pajtić.

Inače, u Novom Sadu, koji je do sada važio za ,,radikalsku tvrđavu”, u šest od sedam izbornih jedinica pobedili su kandidati demokrata ili njihovih koalicionih partnera, a od kandidata radikala pobedio je samo predsednik Gradskog odbora SRS-a Igor Mirović.

Podsetimo, na izborima po proporcionalnom sistemu 11. maja od 60 poslaničkih mesta, koalicija Demokratske stranke i G17 plus osvojila je 23, Srpska radikalna stranka 20 mandata, ,,Zajedno za Vojvodinu” pet mandata, koalicija Socijalističke partije Srbije i Partije ujedinjenih penzionera Srbije tri mandata, koalicija ,,DSS – Nova Srbija” četiri mandata, ,,Mađarska koalicija” pet mandata.

Prema nezvaničnim rezultatima (Pokrajinska izborna komisija zvanično će ih saopštiti sutra) u budućem vojvođanskom parlamentu lista DS i G17 plus uz podršku još tri poslanika grupa građana, imaće ukupno 67 poslanička glasa, Srpska radikalna stranka imaće ukupno 25 poslanika, ,,Mađarska koalicija” devet poslaničkih mesta, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbije šest, ,,Zajedno za Vojvodinu” šest, SPS i PUPS četiri, LDP jedan mandat, a grupe građana ukupno pet.

Kako je noćas saopšteno u Pokrajinskoj izbornoj komisiji, za sada komisiji nisu dostavljeni prigovori o nepravilnostima, a ako ih bude oni će biti razmatrani u zakonskom roku.

Jedino je u Novom Sadu, kao i pre dve sedmice, skinuta zastava AP Vojvodine, na jednom biračkom mestu, mada je bila istaknuta u skladu sa Ustavom Srbije. To, međutim, nije poremetilo regularnost izbora. Za sada, ni predstavnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji su uz ovlašćenje Pokrajinske izborne komisije juče pratili glasanje, nisu imali primedaba na tok izbora.

Slavoljub Živković

----------------------------------------------------------------

Mirčić priznao poraz radikala u Vojvodini

Novi Sad – Potpredsednik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić priznao je poraz radikala u jučerašnjem drugom krugu izbora za poslanike Skupštine Vojvodine po većinskom sistemu.

„Čestitam pobednicima, a na nama je da izvučemo pouke i vidimo gde smo pogrešili. Očekivali smo više mandata, jer smo u 14 izbornih jedinica startovali s prve pozicije, odnosno naši kandidati su u prvom krugu osvojili više glasova”, kazao je Mirčić u specijalnoj emisiji TV Vojvodine.

Prema nezvaničnim rezultatima, SRS je u drugom krugu osvojila samo pet mandata, a sa ostvarenjem u prvom krugu, kada se glasalo za stranke po većinskom sistemu, imaće u novom sazivu pokrajinskog parlamenta ukupno 25 poslanika, 11 manje nego do sada.

Skupština Vojvodine ima 120 poslaničkim mesta, od kojih je 60 izabrano po većinskom sistemu 11. maja.

Tanjug

[objavljeno: 26/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.