Pantić: Važna velika izlaznost Srba

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Važna velika izlaznost Srba

Izlazak na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, posebno u opštinama na severu, jedini garant da će Srbi sačuvati i teritorije i opštine u kojima i sada žive, rekao Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ispred izborne liste Građanska inicijativa Srbija Krstimir Pantić izjavio je da je važno da što veći broj Srba izađe na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji i dodao da su oni "dovoljno politički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pismeni" da shvate da neizlazak na birališta samo ugrožava njihov dalji opstanak u Pokrajini.

Navodeći da Albancima ne odgovara da Srbi masovno izađu na birališta jer "bi to značilo da u trećini opština više neće imati vlast", Pantić je rekao da bi se na taj način "gotovo potpuno obesmislila takozvana nezavisnost Kosova" jer bi Srbi imali svoje priznate institucije.

Srbi bi, kako je Pantić rekao u izjavi Tanjugu, bili tada veoma uticajan faktor u svim dešavanjima na Kosovu i Metohiji bez obzira što ne priznaju kosovsku nezavisnost.

"Albanci će sasvim sigurno učiniti sve što je u njihovoj moći da obeshrabre Srbe da izađu na izbore", uveren je Pantić i dodaje da međunarodna zajednica i Albanci sadašnje rukovodstvo Srba na KiM vide kao nelegalno, nelegitimno i paralelno, a da će posle izbora morati da uvažavaju izabrane predstavnike srpskog naroda.

Pantić je podvukao da je izlazak na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, posebno u opštinama na severu, jedini garant da će Srbi sačuvati i teritorije i opštine u kojima i sada žive.

"Bojim se da izlaznost neće biti onolika koliko bismo mi želeli, ali je svakako značajno da Srbi izađu u što većem broju jer na taj način možemo još jednom pokazati međunarodnoj zajednici i Albancima da smo jedinstveni i složni", rekao je Pantić, koji je i zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je uveren da su svi Srbi "kojima su na srcu i srpski narod na Kosovu i Kosovo i Metohija i država Srbija" sa olakšanjem primili vest da je predata jedinstvena srpska lista, a kao kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice kaže da očekuje da građani tog grada izađu na birališta i glasaju za one koji su, kako kaže, uvek štitili njihove interese na najbolji mogući način.

Tvrdi da neće voditi prljavu kampanju ni protiv jednog kandidata, a kao najveći problem na celoj teritoriji Kosova i Metohije, a posebno u Kosovskoj Mitrovici, ističe pitanje bezbednosti.

Pantić podseća da u Mitrovici još stoje dve barikade, što je, kaže, dokaz da nema poverenja između Srba i Albanaca, da je taj jaz veoma dubok i da će biti veoma teško da se premosti.

Kaže i da ne očekuje da bezbednost bude značajnije poboljšana ni nakon izbora, jer će, uveren je, vlast u opštinama na severu Pokrajine osvojiti stranke koje su i do sada zastupale čvrst stav oko nezavisnosti Kosova.

Podsećajući da je iza izborne liste Srbija stao i zvanični Beograd, Pantić je rekao da Srbi na Kosovu znaju da ne mogu da opstanu bez podrške srpske vlade, što su "bezbroj puta i do sada ponovili čak i oni koji se ne slažu sa izlaskom na izbore".

Srbi na Kosovu, podvukao je Pantić, nemaju ni rezervnu vladu ni državu i svi poteze koje vuku, moraju biti makar u približnoj saglasnosti sa politikom koju vodi Vlada Srbije.

Pantić je siguran da će Vlada Srbije učiniti sve što može da pomogne građanima da ostanu na prostoru Kosova i Metohije i da više ne žive od davanja iz Beograda, već da sami počnu da stvaraju i žive od svog rada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.