Gubi li Beograd Srbe južno od Ibra

Izvor: Politika, 14.Dec.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubi li Beograd Srbe južno od Ibra

Pojavljuju se obrisi nečega što možda neko planira, a možda se samo sticajem okolnosti stvara – Kosovo se polako deli, kaže Predrag Simić

Neočekivano velika izlaznost Srba južno od Ibra, uprkos stavu vlade u Beogradu da se nisu stekli uslovi za izlazak na izbore koje su organizovale kosovske vlasti, pokrenula je pitanje da li se Srbi iz enklava okreću Prištini.

S druge strane, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << god je iznenadio veliki odziv srpskih birača sa juga, toliko je očekivan bio bojkot severa. Šta je dovelo do takve podele u stavovima i koliko je tome doprinelo razumevanje vlade za Srbe koji južno od Ibra odluče da izađu na izbore, pitanja su na koja će prvenstveno morati da odgovori vlada u Beogradu.

Profesor na FPN Predrag Simić kaže za „Politiku” da se „pojavljuju obrisi nečega što možda neko planira, a možda se samo sticajem okolnosti stvara – da se Kosovo polako deli”.

Simić objašnjava da se formalno ili faktički pred našim očima uobličava podela, a na pitanje da li je država svojim potezima tome doprinela odgovara da je to u svakom slučaju ili posledica ili rezultat te politike. „Ili je nehotično ili je takva bila politika. Ipak mora se primetiti da Beograd u poslednje dve godine nije baš bio suviše glasan u zastupanju interesa Srba južno od Ibra”, podseća Simić.

Bivši šef Koordinacionog centra i potpredsednik vlade Nebojša Čović, međutim, primećuje da se namerno „provlači” teza da su Srbi južno od Ibra izgubljeni za Beograd i da oni koji to tvrde indirektno kažu da je KiM izgubljeno za Srbiju.

„Ja ne mislim da su Srbi izgubljeni. Mislim da Beograd treba da preduzme inicijativu. Ovo je trenutak nove šanse za Beograd i od dalje strategije će sve zavisiti”, kaže Čović i podseća da će na Kosmetu biti onoliko Republike Srbije koliko ima Srba na prostoru celog KiM.

Ranđel Nojkić, jedan od poslaničkih kandidata na Jedinstvenoj srpskoj listi (i član SPO) koja je u nedelju osvojila poverenje 5.000 srpskih glasača, a čiji su se članovi nadali mnogo većem izbornom rezultatu, za „Politiku” kaže da dokle god postoje institucije Republike Srbije na prostoru Kosmeta, nikako se ne može govoriti o prekidu odnosa između Srba i matice.

„Tačno je da je ovde situacija vrlo teška, i da je Beograd svih ovih godina, ali i sada, mogao mnogo toga da uradi za srpsku zajednicu”, kaže Nojkić.

Na broj od 25.000 izašlih Srba južno od Ibra, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Zvonimir Stević i predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a, gleda kao na minoran, jer kaže da treba imati u vidu podatak da je u birački spisak upisano oko 120.000 Srba.

„Ima lažiranja i manipulisanja biračkim spiskovima, a pritisci ne prestaju, bilo da dolaze od međunarodne zajednice, bilo od srpskih pojedinaca koji žive na Kosmetu a rade u Beogradu”, kaže Stević „Politiku”.

On naglašava da ovi izbori nikako neće uticati na odnos snaga na relaciji srpska zajednica na Kosmetu – Beograd. „Uostalom vreme će pokazati da srpski narod od nazovisrpskih političara koji će biti u kosovskom parlamentu neće dobiti ništa, kao što se pokazalo i u vreme kada je koalicija Povratak učestvovala u kosovskom parlamentu”, kaže Stević i podseća da se i pored učešća Srba u vlasti dogodio pogrom nad Srbima 2004. i proglašenje nezavisnosti 2008, iako su Srbi bili u parlamentu.

B. Mitrinović

B. Radomirović

-------------------------------------------

Čović: Tri zbunjujuća faktora

„Tačno je da su se u politici Beograda dogodili zbunjujući faktori. Prvo zbunjivanje na kursu naše politike dogodilo se posle odluke Međunarodnog suda pravde. Drugo se dogodilo nakon promene kursa Rezolucije u SB UN, ne zato što je pristup bio loš, već što on nije dobro objašnjen ljudima”, navodi Nebojša Čović i zaključuje da je treće zbunjivanje bilo vezano za ove izbore u smislu nejasne poruke: podržavamo ili ne podržavamo izlazak na izbore.

-------------------------------------------

Nojkić: Beograd je imao dvostruke igrače

„Postoje pojedinci koji su u državnom vrhu i koji su smišljeno poremetili odnos političkih snaga na ovim izborima”, kaže Ranđel Nojkić. „U predizbornoj kampanji Beograd je imao svoje ljude na terenu koji su igrali dvostruku igru kako bi se mi uklonili ili osvojili što manje glasova na izborima, a bilo je u interesu Srba da glasaju za nas. Upravo zbog toga što mi vodimo državnu politiku i imamo programske ciljeve koje ima i država Srbija”, zaključuje Nojkić.

------------------------------------------

CIK: uložena 171 žalba

Centralna izborna komisija u Prištini od nedelje je primila 171 žalbu stranaka u kojima su iznele primedbe na lažiranje rezultata, na pretnje i nasilje nad članovima biračkih odbora, na plasiranje propagandnog materijala na dan izbora 12. decembra.

Fehmi Ajvazi, portparol CIK-a, za „Politiku” kaže da je evidentno da neće doći do poništavanja izbora, osim što postoji mogućnost da se izbori ponove na pojedinim biračkim mestima.

Dva najveća srpska politička oponenta Jedinstvena srpska lista (JSL) i Samostalna liberalna stranka (SLS) ne prestaju da se optužuju, a teške reči upućuje Rada Trajković nosilac JSL koja traži poništavanje, odnosno ponavljanje izbora u Štrpcu i Gračanici jer je na tim mestima došlo do, kako navodi, „klasičnog banditizma”.

B. R.

-----------------------------------------

Najviše glasova SLS-u, sledi JSL

Srpski poslanici dobiće samo 10 zagarantovanih mesta u kosovskom parlamentu, jer nijedna od srpskih stranaka nije prešla izborni prag.

Prema podacima Samostalne liberalne stranke od 54.460 srpskih birača južno od Ibra 12. decembra na birališta je izašlo 21.940. Sledi redosled osam srpskih lista sa osvojenim brojem glasova:

Samostalna liberalna stranka (SLS) 12.525 glasova (1,8 odsto)

Jedinstvena srpska lista (JSL) 5.010 glasova (0,7 odsto)

Nova demokratska stranka 2.520 glasova (0,4 odsto)

Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije 989 glasova (0,1 odsto)

Srpska kosovsko-metohijska stranka 861 glas (0,1 odsto)

Srpska narodna stranka 760 glasova (0,1 odsto)

Srpska socijaldemokratska stranka 642 glasa (0,1 odsto)

Savez nezavisnih socijaldemokrata 375 glasova (0,1 odsto)

B. R.

objavljeno: 15.12.2010.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Priština hoće da podeli kosovske Srbe

Izvor: S media, 15.Dec.2010, 00:39

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da na KiM postoje dve realnosti, jedna južno od reke Ibar, a drugu severno...On je za sutrašnju "Politiku" rekao da "to što su Srbi južno od Ibra izašli na izbore uprkos preporuci Vlade Srbije, to ne znači da je njihova dobra volja Prištini...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.