Do 18 sati na jugu izašlo oko 20% glasača, najviša izlaznost u Vlasotincu - 36,2%

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jan.2022, 20:26

Do 18 sati na jugu izašlo oko 20% glasača, najviša izlaznost u Vlasotincu - 36,2%

Nešto više od 20% građana juga iskoristilo je svoje biračko pravo na referendumu o ustavnim promenama u oblasti sudstva i pravosuđa, prema informacijama gradskih izbornih komisija u Nišu, Leskovcu i Pirotu. Najveća izlaaznost zabeležena je u vlasotinačkoj opštini, gde je glasalo 36,2% građana. Predsednici izbornih komisija kažu i da se i u poslednji sat glasanja ulazi bez problema.

Na području Niša na referendumu je glasalo 22,12% građana, a najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << izlaznost zabeležena je u opštini Medijana - 23%.

U Niškoj Banji je izlaznost 22,11%, Paliluli 21,86, Panteleju 19,96% i Crvenom krstu 21,37%.

Predsednica izborne komisije Ljiljana Berić kaže da glasanje protiče bez primedbi.

Kršenja procedure nije bilo ni u Pirotu, kažu iz GIK-a, a tamo je glasalo 23,8% ljudi sa pravom glasa.

Nešto veća izlaznost zabeležena je u Leskovcu - do 18 sati pravo glasa iskoristilo je 28% Leskovčana upisanih u birački spisak, a prema informacijama iz izborne komisije prigovora nije bilo ni u tom gradu.

Na teritoriji vlasotinačke opštine glasalo je 36,2% od 23.263 građana sa pravom glasa. Prema rečima predsednika OIK-a Aleksandra Jovića, glasački proces protiče u redu na svih 58 glasačkih mesta.

Ovo je poslednji presek izlaznosti za danas, a glasačka mesta se zatvaraju u 20 sati. Predstavnici gradskih izbornih komisija očekuju da će preliminarne rezultate sa današnjeg glasanja imati oko 22 sata.

Posmatračka misija Crta ocenjuje da je u prvom delu dana bio loš kvalitet spovođenja procesa glasanja, koji se ogleda u nepravilnoj pripremi glasačkih mesta - na 8% glasačkih mesta i povredi procedura za glasanje van glasačkog mesta (6%).

Na skoro 30% glasačkih mesta, navode, prilikom otvaranja nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora, što ukazuje na nedovoljnu pripremljenost organa za sprovođenje izbora.

Kada je reč o primeni zaštitnih mera od širenja koronavirusa, u prvoj polovini dana, na 69% glasačkih mesta glasački odbor sprovodio je mere za zaštitu od širenja koronavirusa, na 28% je to činio delimično, dok se na 3% uopšte nisu primenjivale. Na oko 3 odsto glasačkih mesta zabeleženo je prisustvo lica koja nemaju ovlašćenje da borave na glasačkom mestu - navode iz CRTE.

Zabeležena su, dodaju, i dva slučaja pritiska na posmatrače Crte, čime su oni onemogućeni da prate tok glasanja na tim mestima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.