Zaev oštro kritikuje Hana, ne ide na pregovore u Brisel

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev oštro kritikuje Hana, ne ide na pregovore u Brisel

Lider makedonske opozicije žestoko kritikovao evropskog komesara Johanesa Hana zbog "pristrasne" izjave da su prethodni izbori u Makedoniji bili "suštinski pozitivni". Zoran Zaev, zbog toga, neće ići u Brisel na narednu rundu pregovora.
Politička kriza u Makedoniji dobila je sasvim novu dinamiku u petak posle podne, kada je lider opozicije Zoran Zaev najavio da se neće pojaviti na narednoj rundi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregovora u Briselu, zbog pristrasnih izjava evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Zaev je žestoko reagovao posle ocene Johanesa Hana da su izveštaji posmatračkih misija OEBS-a o poslednjim izborima u Makedoniji bili "suštinski pozitivni", što predstavlja priličan politički udarac za opoziciju, koja mesecima objavljuje dokaze o izbornim neregularnostima u toj državi.
"Izjava Johanesa Hana sadrži elemente pristrasnosti i nije u skladu sa pripremama za sastanak u Briselu", rekao je Zaev, navodeći da se, zbog toga, 10. juna neće pojaviti u Briselu.
"Tokom ovog procesa dajemo sve od sebe i očekujemo da se isto ponašaju i ostale dve strane", rekao je Zaev, misleći na predstavnike Evropske unije i vladajuće VMRO-DPMNE.
Reakcija Zorana Zaeva usledila je svega dva dana pošto je Johanes Han nagovorio premijera Nikolu Gruevskog i opoziciju da na proleće održe vanredne izbore, trasirajući na taj način put za izlazak iz krize.
Nedoumice su nastale oko načina sprovođenja izbora, pošto je za opoziciju neprihvatljivo da glasanje organizuje vlada VMRO-DPMNE, pa će, ukoliko ne bude formirana tehnička vlada, SDSM napustiti pregovore i produžiti vaninstitucionalno delovanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.