Vlast u Vrbasu će formirati DS i SPS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2009, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Vrbasu će formirati DS i SPS

VRBAS - Potpredsednici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, Bojan Pajtić i Žarko Obradović, najavili su u Novom Sadu da će te dve stranke, posle uspeha na jučerašnjim izborima, formirati lokalnu vlast u opštini Vrbas. DS i SPS osvojili su 23 od 36 mesta u lokalnom parlamentu. Vanredni izbori u Vrbasu održani su pošto je Vlada u maju raspustila Skupštinu opštine, jer se lokalni parlament nije sastao više od tri meseca.

Koalicija za evropski Vrbas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pobedila je na vanrednim lokalnim izborima u toj opštini, osvojivši oko 37 odsto glasova, odnosno 15 od 36 mandata u Skupštini opštine, rečeno je jutros u Opštinskoj izbornoj komisiji.

U komisiji je agenciji Beta rečeno i da je koalicija Socijalistička partija Srbije-PUPS-Jedinstvena Srbija osvojila 19,35 odsto glasova ili osam mandata, Srpska napredna stranka 14,15 odsto ili šest mandata, a Srpska radikalna stranka 7,68 odsto glasova ili tri mandata.

Po dva mandata osvojila je koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, sa ukupno 6,14 odsto glasova, kao i koalicija Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Lige za selo, sa osvojenih 5,59 odsto glasova.

Ispod cenzusa od pet odsto ostali su Savez vojvođanskih Mađara, G17 plus, Reformisti Vojvodine, Pokret socijalista i Grupa građana "Ima nade".

DS i SPS najavljuju koaliciju u Vrbasu

Demokratska stranka i Socijalistička partije Srbije najavile su danas formiranje koalicije u Vrbasu.

Potpredsednici DS-a i SPS-a Bojan Pajtić i Žarko Obradović izjavili su danas u Novom Sadu da će te dve stranke početi razgovore o koaliciji u opštini Vrbas i da bi bilo prirodno da ona bude i ostvarena.

"DS će prvo razgovarati sa strankama sa kojima činimo većinu na pokrajinskom i republičkom nivou. Imamo odluku Glavnog odbora da ne ulazimo u koalicije sa Srpskom radikalnom strankom, a koalicije sa ostalim strankama su nešto o čemu treba razgovarati. Ja sam ubeđen da će koalicija oko SPS-a biti naš koalicioni partner u Vrbasu", rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, stranke koje čine većinu u Pokrajini i Republici na ovim izborima dobile su skoro dvotrećinsku većinu građana Vrbasa, "što je jako važno jer dokazuje da i u uslovima teške finansijske krize Izvršno veće Vojvodine i Vlada Srbije dobro i kvalitetno rade".

"Za nas je ovaj rezultat izuzetno dobar jer smo, za razliku od prošlih izbora, pobedili u svim mestima opštine Vrbas i to bez tradicionalnih koalicionih partnera, kao što su G17 plus i Liga socijaldemokrata Vojvodine", kazao je Pajtić.

Obradović je rekao da su građani očekivali dobar rezultat DS-a u Vrbasu, a dobar rezultat SPS-a očekivali su samo u SPS-u.

"Za nas je dragoceno da smo dobili duplo veći broj glasova nego na prošlim izborima u Vrbasu i što će koalicija koju predvodimo moći sa DS-om da formira lokalnu vlast i tako izbegnemo sve one probleme koje nosi nestabilna lokalna vlast", rekao je Obradović.

On je dodao da Vrbas zaslužuje jaku i stabilnu većinu i odgovornu vlast koja će pomoći građanima da im život bude što kvalitetniji, a ovaj rezultat pokazatelj je i poverenja građana Vrbasa prema Vladi Srbije i Izvršnom veću Vojvodine.

DSS: Svim sredstvima do glasova

Izbori u Vrbasu su očigledan pokazatelj da partije na vlasti ne prezaju ni od čega da bi došle do glasova, izjavio je danas portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov.

Ono što se desilo na lokalnim izborima u Vrbasu "više je ličilo na izbore u nekoj afričkoj državi, nego u zemlji koja ima nameru da postane članica Evropske unije", rekao je Jovanov Tanjugu.

On je naglasio da je vlast u Srbiji "svojom nesposobnošću najpre dovela građane do prosjačkog štapa, a sada ih dodatno ponižava dajući im pred izbore šakom i kapom".

Marković: Narod dobro ocenio rad koalicije SPS-PUPS-JS

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma izjavio je danas Tanjugu da uspeh koalicije SPS-JS-PUPS na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima u Vrbasu nije iznenađenje, dodajući da je narod dobro ocenio rad te koalicije.

Reč je o nastavku popularnosti ove koalicije koja iz dana u dan raste, "zahvaljujući našoj doslednosti, angažovanju i brizi za državu i svakog čoveka", rekao je Marković i podsetio na dobre izborne rezultate na lokalnim izborima u Kovinu, Voždovcu, Zemunu...

"Narod je dobro ocenio naš rad i ova koalicija će dobre rezultate postizati i na svim drugim vanrednim i redovnim izborima", dodao je on.

SNS: U Vojvodini se nismo dovoljno profilisali

Predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Igor Bečić rekao je da je nezadovoljan rezultatima izbora, pošto je ta stranka osvojila šest mandata, ili 14,15 odsto glasova.

"Očito je da se u Vojvodini stranka još nije dovoljno profilisala i moraćemo da dodatno radimo kako bismo u tome uspeli. Sve stranke vodile su kampanju protiv SNS i iako smo vodili samo pozitivnu kampanju, nametali su nam probleme i sukobe", naveo je Bečić.

Koprivica: Rezultat SPS-PUPS-JS nije iznenađenje

Mirko Koprivica, predstavnik koalicije SPS-PUPS-JS, koja je druga po snazi na lokalnim izborima sa 19,35 odsto glasova ili osam mandata, rekao je da taj rezultat nije iznenađenje, pošto je očigledno da ljudi žele socijalne promene.

SRS: Tri mandata relativno dobar rezultat

Predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke Branislav Petrović ocenio je da su 7,08 odsto glasova ili tri mandata "relativno dobar rezultat" za tu partiju.

"Ovo je relativno dobar rezultat, posebno zbog činjenice šta nam se događalo poslednjih godinu dana", rekao je Petrović.

Čestitka Dačića

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je danas izbornom štabu SPS-PUPS-JS na izbornom rezultatu osvojenom na vanrednim lokalnim izborima u Vrbasu.

"Naša lista SPS-PUPS-JS osvojila je skoro duplo više glasova nego na prošlim lokalni izborima. Osvojila je drugo mesto, što je potvrda velikog rasta poverenja građana u politiku koju vodimo", kazao je Dačić Tanjugu.

Prema podacima Štaba DS, ta stranka je osvojila 15 mandata, koalicija SPS-PUPS-JS osvojila je osam odborničkih mandata, SNS - šest mandata, SRS tri, a po dva mandata koalicija DŠ-NS i koalicija LDP-LSV. G17 i SVM nisu osvojili nijedno odborničko mesto.

Prema nezvaničnim podacima, glasalo je oko 56 odsto od ukupno 37.176 upisanih birača.

Birano je 36 odbornika Skupštine opštine Vrbas, a na glasanje je izašlo 21.000 glasača.

Na izborima je učestvovalo ukupno 11 stranaka, koalicija i grupa građana.

Zvanične rezultate izbora Opštinska izborna komisija saopštiće sutra do 20 sati.

Ukoliko ne bude prigovora na regularnost izbornog procesa, nova opštinska vlast trebalo bi da bude konstituisana za mesec dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najviše glasova Koaliciji za evropski Vrbas

Izvor: Danas, 19.Okt.2009

Koalicija za evropski Vrbas (ZEV) osvojila je, prema prelimanarnim rezultatima, najviše - 37,7 odsto glasova na vanrednim lokalnim izborima koji su juče održani u opštini Vrbas.

Nastavak na Danas...

Demokrate ubedljive u Vrbasu

Izvor: S media, 19.Okt.2009

U Vrbasu su juče održani vanredni lokalni izbori, a najviše glasova, 37,7 odsto osvojila je koalicija okupljena oko Demokratske stranke. ..Kako je saopšteno iz Opštinske izborne komisije, na osnovu odrađenih 16 od ukupno 36 biračkim mesta, slede koalicija SPS-PUPS-JS sa osvojenih 15,8 i Srpska...

Nastavak na S media...

Mirna Bačka za demokrate

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2009

Posle ubedljivog trijumfa vladajućeg dela u Vrbasu, stranke prave projekcije o svom stvarnom rejtingu. Nedeljni izbori u Vrbasu vetar u leđa za DS i SPS, a opomena za opoziciju i G 17 plus

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.