Vlada Crne Gore: Vlast se ne bira i ne ruši na litijama

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Crne Gore: Vlast se ne bira i ne ruši na litijama

Reagujući na izjavu mitropolita Amfilohija, Vlada Crne Gore saopštila je da se nijedna vlast nije birala na litijama i dodala da je spremna na dijalog.
U saopštenju se navodi da je mitropolit Amfilohije rekao na sinoćnoj litiji u Tivtu da crnogorsku vladu treba srušiti ako ne povuče Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, prenosi RTCG.

"Podsećamo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mitropolita da se Vlada bira u Parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima, a posebno da se nijedna Vlada nije birala niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom", navodi se u saopštenju.
Iz Vlade Crne Gore napominju da je to zabranjeno Ustavom, a delovanje crkve odvojeno od države.
"Pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stojati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka", navodi se u reagovanju.
Nijedan zakon, kako je saopšteno, pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar – ne uvodi bezakonje nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života.
"Stoga još jednom podsjećamo i građane, i vjernike, i sveštenstvo - da upravo riječ Božija zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku", navodi se u saopštenju.
Iz crnogorske Vlade poručuju da žale što i ovom izjavom mitropolit Amfilohije još jednom pokazuje da se ne drži Ustava već neodržive pozicije da je crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. "Za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova Vlada drži za svog legitimnog sagovornika".
Poručuje se da Vlada Crne Gore ostaje posvećena dijalogu sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom radi punog razumevanja zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.
"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.