Izvor: RTS, 26.Sep.2021, 18:17

Tesna borba u Nemačkoj – postizborni pregovori odlučuju naslednika Angele Merkel

Prema projekcijama koje je objavio ZDF, socijaldemokrate imaju prednost na izborima u Nemačkoj u odnosu na demohrišćane za 1,5 odsto. Na trećem mestu se nalaze Zeleni. Predstavnici SPD-a tvrde da će oni dobiti mandat za formiranje nove vlade.
Socijaldemokratska partija je, prema projekcijama ZDF-a, osvojila 26 odsto glasova, dok je Hrišćansko-demokratska unija sa 24,5 procenata zabeležila najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Treće mesto zauzela je Zelena stranka sa 15 odsto, dok su Slobodne demokrate na četvrtom mestu sa 11 odsto glasova.

Kandidat CDU-a za kancelara Armin Lašet rekao je u prvom obraćanju po zatvaranju birališta da ne može da bude zadovoljan rezultatima izbora, ali je istovremeno najavio mogućnost da prvi put bude formirana koaliciona vlada tri partije.
"Demohrišćani će učiniti sve da se formira vlada na čelu sa konzervativcima", poručio je Lašet.

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc izjavio je da građani žele promenu i da ta stranka pretenduje na kancelara.
"Birači žele promenu i da novog kancelara po imenu Olaf Šolc", rekao je Šolc pred euforičnim pristalicama koje su mu uzvratile velikim aplauzom.
Šolc je ocenio da je izborni rezultat SPD "veliki uspeh". 
Kandidatkinja Zelene stranke za kancelara Analena Berbok izjavila je da rezultat izlaznih anketa po kojima ta stranka osvaja oko 15 odsto glasova na parlamentarnim izborima "fantastičan".
"Imamo mandat za budućnost", rekla je ona i dodala da je Nemačkoj potrebna "klimatska vlada". 
Vodeće stranke će svoju pažnju sada usmeriti na neformalne razgovore sa Zelenom strankom i Slobodnim demokratama koji su izgledni koalicioni partneri. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlazne ankete: Lašetov CDU i Šolcov SPD izjednačeni sa po 25 odsto glasova

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2021

Prema prvim izlaznim anketama, objavljenim odmah po zatvaranju birališta u Nemačkoj, demohrišćani (CDU-CSU) i socijaldemokrate (SPD) su izjednačeni sa po 25 odsto glasova.

Nastavak na N1 televizija...

Zelenima najviše glasova na lokalnim izborima u Berlinu

Izvor: Beta, 26.Sep.2021

Nemačka stranka Zeleni osvojila je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima u Berlinu i na dobrom je putu da prvi put dobije gradonačelnika glavnog grada Nemačke.Projekcije zasnovane na izlaznim anketama i brojanju dela glasova pokazuju da su Zeleni, koje vode Analena Berbok i Robert Habek, dobili...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.