Svet mora da odustane od fosilnih goriva

Izvor: B92, 11.Jan.2015, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet mora da odustane od fosilnih goriva

Svet će morati da ostavi najveći deo dostupnog uglja, nafte i gasa u zemlji, ako namerava da se izbori sa klimatskim promenama, pokazalo je nedavno istraživanje.

Foto: Nestor Galina / Flickr.com

Rad objavljen u naučnom časopisu Nature ove nedelje pokazuje da se velike količine fosilnih goriva na Bliskom istoku, u Americi, Kini i drugim delovima sveta, uključujući i 80 odsto zaliha uglja, polovina gasa i trećine zaliha nafte, ne smeju iskoristiti kako ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi došlo do većeg porasta temperature, od dogovorenih dva stepena Celzijusa godišnje.

Zemlja je na opasnom putu ka zagrevanju od pet stepeni.

Istraživanje će možda primorati pojedine zemlje da maksimalno oprezno koriste prirodne resurse.

Među gorivima koja ne bi trebalo da se iskoriste su oko 40 odsto nafte sa Bliskog istoka i oko 60 odsto gasa u ovoj zemlji, kompletan uljni pesak iz Kanade i sve zalihe nafte i gasa na Arktiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.