Sprečiti predizborni rast plata

Izvor: B92, 02.Apr.2011, 05:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti predizborni rast plata

Beograd -- Izazov za Fiskalni savet biće veliki pritisci za povećanje plata u javnom sektoru, kaže Pavle Petrović, posle izbora za predsednika Fiskalnog saveta.

On navodi da je "ovo predizborna godina, a sledeća je izborna, i tada se obično ne obraća pažnja koliko se troši".

"Savet treba da obezbedi da se poštuju fiskalna pravila, što znači da se smanji deficit i da se javni dug drži pod kontrolom", kaže Petrović.

Petrović navodi da država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obično u predizbornim i izbornim godinama ne obraća pažnju koliko troši, pod izgovorom da će se o tome kasnije razmišljati, ali to je loše jer će posledice biti opasnije.

On navodi da bi, prema fiskalnim pravilima, u aprilu trebalo da se primanja povećaju za iznos inflacije u protekla tri meseca što bi moglo da bude oko 4,5 odsto.

Plate i penzije treba da se usklađuju sa inflacijom i polovinom rasta proizvodnje, što ne bi ugrozilo makro stabilnost, pošto, iako nije dobro imati inflaciju, ona dovodi i do većih prihoda u budžetu, tako da povećanje plata i penzija neće poremetiti stabilnost, kaže Petrović.

"Srbiji bi probleme mogao da napravi i mnogo manji javni dug, od onog koji je, na primer, potresao Grčku. Zato koramo biti veoma pažljivi kao se zadužujemo. Dug bi mogao loše da utiče na strane invesitore", pojasnio je on.

Predsednik Fiskalnog saveta istakao je da se Vlada Srbije obavezala da će poštovati fiskalna pravila proklamovana Zakonom o fiskalnoj odgovornosti.

"Savet je tu da prati da li se to ispunjava, ne samo kada se sastavlja novi budžet, već stalno tokom godine. Na osnovu analiza proveravaćemo da li se ide u pravom smeru odnosno da li se državni prihodi i rashodi slažu sa onim što je planirano", najavljuje Petrović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.