Španija: Posle brojanja glasova iz inostranstva socijalisti izgubili jedno mesto

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 20:55

Španija: Posle brojanja glasova iz inostranstva socijalisti izgubili jedno mesto

Madrid -- Španski socijalisti imaju jedno mesto manje u parlamentu nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva na parlamentarnim izborima održanim prošle nedelje.

To im otežava da budu u mogućnosti da formiraju levičarsku koaliciju jer im treba podrška katalonskih separatista, a ne samo njihova uzdržanost, ocenili su danas analitičari.

Na osnovu više od 233.000 glasova Španaca koji žive u inostranstvu, jedno mesto u Madridu pripalo je Narodnoj stranci, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a to mesto je u početnom prebrojavanju glasova pripalo socijalistima, sapštile su danas obe stranke, ali to još zvanično nisu potvrdili izborni organi, preneo je Rojters. Na izborima u nedelju, ni levica ni desni blokovi nisu osvojili dovoljno mesta da formiraju većinu, a katalonske separatističke stranke Republikanska levica Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (Junts) osvojile su po sedam mesta u parlamentu i njihova podrška biće ključna za formiranje nove vlade.

Smatra se da će ERC verovatno podržati socijalističkog premijera Pedra Sančeza, ali ukoliko rezultate glasanja u inostranstvu potvrdi izborna komisija, Sančeza bi morao da podrži i Junts da bi mogao da formira vladu.

Sančez je raspisao prošlonedeljne vanredne izbore nakon što su levičarske stranke izgubile na lokalnim i regionalnim izborima u maju, u nadi da će zateći opoziciju nespremnu.

Za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina u glasanju u parlamentu od 350 mesta.

Ukoliko nijedan blok nije u stanju da to obezbedi, postoji drugo glasanje u parlamentu i stranka sa najviše glasova pobeđuje prostom većinom.

Prema revidiranom broju mesta, Narodna stranka bi mogla da prikupi ukupno 171 glas, uključujući 137 svojih, 33 iz krajnje desničarske partije Voks i jedan iz Unije Navara.

Sančez bi mogao da prikupi ukupno 171 glas, sa 121 glasom socijalista i podršku krajnje levičarske partije Sumar (31), ERC (sedam), baskijskih separatista EH Bildu (šest), Baskijske nacionalističke partije (pet) i Galicijskog nacionalističkog bloka (jedan).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obrt u parlamentarnim izborima u Španiji: Posle brojanja glasova iz inostranstva Socijalisti izgubili jedno mesto

Izvor: Blic, 30.Jul.2023, 00:22

Španski socijalisti premijera Pedra Sančeza imaju jedno mesto manje u parlamentu nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva. Ostvarili su bolji rezultat od očekivanog na vanrednim parlamentarnim izborima održanim prošle nedelje, ali im jedno mesto manje otežava da budu u mogućnosti da formiraju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.