Slonovi sigurni, Nigerija prošla

Izvor: B92, 29.Jan.2008, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slonovi" sigurni, Nigerija prošla



Fudbalske reprezentacije Obale Slonovače i Nigerije plasirale su se u četvrtfinale Kupa afričkih nacija iz grupe B. Poslednjeg dana u toj grupi Obala Slonovače ubedljivo je savladala Mali sa 3:0 i omogućila Nigeriji da trijumfom nad beninom 2:0 izbori drugo mesto u grupi. "Slonovi" su u grupi završili sa svih devet bodova, Nigerija i Mali sa po četiri boda, dok je Benin doživeo tri poraza. U četvrtfinalu Obala Slonovače sastaje se sa Gvinejom, dok će Nigerija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igrati sa domaćinom turnira Ganom.

U Akri „Slonovi" su potvrdili svetsku klasu i lako izašli na kraj sa Malijem, koji nije mogao da računa na suspendovanog Mamadua Dijaru.

Već posle sedam minuta Didije Drogba postigao je drugi gol na turniru i potvrdio ambicije svoje ekipe.

Do poluvremena golova nije bilo iako su Obala Slonovače i Nigerija promašile veliki broj prilika.

Početak drugog dela u Akri doneo je veoma neobičnu izmenu – umesto Fredija Kanutea za Mali u nastavku igrao je Mo Sisoko.

Devet minuta kasnije konačno gol za Nigeriju, prvi na turniru. Ekipa koja može da računa na Jakubua, Martinsa, Odemvingija, Kanua, Utaku, oslanja se u napadu na udarce beka Tajea Taivoa. Ovog puta član Marseja jako je šutirao, a na odbitak je priskočio Džon Obi Mikel i doneo prednost „Superorlovima".

Samo tri minuta kasnije poznati borac protiv nepravde Mark Zoro postiže drugi gol za Obalu Slonovače, Mali gubi 2:0. Nigerija je u tim trenucima jednom nogom u četvrtfinalu ako „Veverice" iz Benina ne naprave čudo.

Nigerijci u nekoliko sledećih minuta promašuju niz prilika za ubedljiviju pobedu, pa moraju da strepe od učinka Malija u Akri.

Ipak, sve dileme otklonjene su oko 85. minuta. Najpre Obala Slonovače postiže treći (Bubakar Sanogo), a zatim Nigerija daje drugi gol (konačno Jakubu Ajegbeni) i već je sve poznato.

Loša strana mečeva poslednjeg dana grupe B je mali broj navijača. U Sekondiju je mali Benin imao jednaku podršku kao i 20 puta naseljeniji prvi susedi iz Nigerije, dok je u Akri popunjeno manje od polovine mesta na stadionu.

U četvrtfinalu praznih mesta sigurno neće biti jer je rivalitet Gane i Nigerije ogroman. Drugi meč takođe suprotstavlja komšije iz Zapadne Afrike – Gvineja će pokušati da napravi čudo i zaustavi Drogbu i drugove.

Mečevi četvrtfinala na programu su u nedelju, 3. februara.

U naredna dva dana biće doneta odluka u grupama C i D, a po dve najbolje ekipe iz tih grupa međusobno će se boriti za polufinale 4. februara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.