Rekonstrukcija  Vlade je predizborna  šminka

Izvor: Blic, 06.Mar.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija Vlade je predizborna šminka

Beograd -- Neposredni efekat rekonstrukcije Vlade će najverovatnije biti smanjenje efikasnosti jer ministri moraju da se upoznaju s novim poslovima. Za eventualno povećanje efikasnosti kasnije neće biti vremena jer će izbori zaokupiti pažnju sviju, kaže za „Blic“ Vladimir Gligorov.

Vladu na okupu drži samo računica vladajućih stranaka da će bolje proći na sledećim izborima ako u kampanju krenu s pozicija vlasti, a u rekonstrukciju ministarstava se ulazi samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bi se prikupili politički poeni umesto da bi se povećala efikasnost i skupila nova energija za velike poslove koji slede u predizbornoj godini.

O tome da je strankama više stalo do slike koju će u javnosti imati Vlada nego do posla korisnog za Srbiju, svedoči vreme i način na koji je do rekonstrukcije došlo, slažu se sagovornici "Blica”. U smanjivanje broja ministarstava ulazi se veoma kasno (manje od godinu dana do zvaničnog roka za raspisivanje izbora) i ne menja se koalicioni sporazum u koji je ugrađen princip partijske feudalizacije (resori se dele zavisno od novca koji donose, a ne po principu stručnosti ministara kojima su dodeljeni). Najveći apsurdi podele ministarskih resora između stranaka su ostali zahvaljujući novom principu sažimanja više ministarstava u jedno. Jer kakve veze imaju dijaspora i vere, koji se spajaju, ili kultura i telekomunikacije, koji će takođe biti pod istom kapom?

Zašto ministarstvo za rad nema ingerencije u zapošljavanju, što bi bilo logično, ili kako je moguće da NIP pripadne ekonomiji a ne infrastrukturi ili prostornom planiranju, kojem je potpuno nelogično pripojeno rudarstvo. Samo stranački um zaslepljen novcem i sticanjem moći da prikuplja političke poene može da napravi ovakve spojeve i razdvajanja poslova po ministarstvima.

Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije smatra da rekonstrukcija može da dovede i do novih problema.

- Neposredni efekat rekonstrukcije Vlade će najverovatnije biti smanjenje efikasnosti jer ministri moraju da se upoznaju s novim poslovima, bilo da preuzimaju nove obaveze ili su sasvim novi na poslu. Za eventualno povećanje efikasnosti kasnije neće biti vremena jer će izbori zaokupiti pažnju sviju - kaže Gligorov za "Blic”.

Na pitanje šta stranke žele da postignu nelogičnim spajanjem i razdvajanjem resora, Gligorov kaže da "verovatno DS i SPS računaju da lakše mogu da kupe veći broj glasova i budu u boljem položaju kod koalicionih pregovaranja posle izbora”.

- Što se poremećenih odnosa u koaliciji tiče, to je pitanje samo za G17 plus. Ostali bi najradije da se od te stranke distanciraju. G17 teško može da pređe cenzus ukoliko ne ostavi utisak da će posle izbora biti koalicioni partner DS. Tako da se ovde u velikoj meri radi o sudbini G17 plus, zapravo o tome hoće li preživeti i sledeće izbore - smatra Gligorov.

Zoran Lučić, direktor Cesida, smatra da "promene u svakom timu mogu imati pozitivan efekat”, ali da dolaze suviše kasno i da način rekonstrukcije Vlade ostavlja mnogo pitanja o pravim motivima vladajućih stranaka da u to sada uđu.

- Ako ovo rade samo zbog skorih izbora, jer žele da poprave imidž Vlade, onda mi se ni najmanje ne sviđa to što rade. Nejasni su mi motivi, pogotovo što se smenjuju neki ministri koji su radili izvrsno, poput ministarke Jasne Matić - kaže Lučić za "Blic”.

Srđan Srećković, ministar za dijasporu, kaže za "Blic” da je rekonstrukcija Vlade potrebna da bi se "kanalisalo nezadovoljstvo građeno u pozitivnom smeru i da bi se, nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU, ušlo u mirnu predizbornu kampanju”.

- Građani su tražili promene i zato je dobro ne samo da rekonstruišemo Vladu već i državnu politiku u pravcu modernizacije zemlje. Verujem da su u ovoj godini realni i dostižni prioriteti dobijanje kandidature za članstvo u EU, intenziviranje ulaganja u strateške infrastrukturne projekte i blagi rast životnog standarda, što bi rezultiralo ulaskom u mirnu kampanju - kaže Srećković.

Dragin ostaje, Milosavljević odlazi

Kako "Blic” saznaje, koalicioni partneri su juče, posle nekoliko dana natezanja, ipak imali konačan spisak nove preraspodele vlasti. Dogovoreno je da G17 plus dobije jednog potpredsednika Vlade koji će biti zadužen za privredu i regionalni razvoj, a njihov novi ministar Predrag Marković, bivši predsednik Skupštine Srbije, dobiće ministarstvo za kulturu, informisanje i informaciono društvo.

Što se DS tiče, posle intervencije potpredsednika stranke i glavnog čoveka za Vojvodinu Bojana Pajtića resor poljoprivrede će zadržati Saša Dragin, dok će ministar tgrovine Slobodan Milosavljević ipak morati da ode. Njegov resor biće pripojen finansijama i novi ministar će biti Božidar Đelić. Ministarstvo za ljudska prava biće pripojeno državnoj upravi, gde je ministar Milan Marković, a ne ministarstvu pravde.

Povezane vesti: Šestoro ministara dobija nova zaduženja u Vladi G17: Tražimo od DS da smeni Cvetkovića

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.