Izvor: B92, 10.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIK: Pripreme za izbore na Kosovu

Kosovska Mitrovica, Priština -- Izborni materijal je dostavljen na Kosovo i glasanje 11. maja će se obaviti na zakonit način, navode u RIK-u. UNMIK: Lokalni izbori nelegalni.

Republička izborna komisija saopštila je da svi interno raseljeni sa Kosova, koji su upisani u birački spisak, mogu da glasaju na lokalnim izborima na posebnim biračkim mestima na Kosovu i van njega, gde je to odredio RIK.

Informacije o posebnim biračkim mestima na kojima se glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za opštinske odbornike na teritoriji Kosova birači mogu dobiti u opštinskim upravama u kojima imaju boravište, kao i od načelnika okruga. Koordinator RIK-a zadužen za sprovođenje izbora na Kosovu Veljko Odalović izjavio je za B92 da su stvoreni svi uslovi za održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora na teriotoriji Kosova.

"Kompletan izborni materijal za izbore na Kosovu i Metohiji je dostavljen, podeljen radnim telima i stigao je u sve opštine. Dostavljen je materijal i za parlamentarne i za lokalne izbore, tako da ovim podeljenim materijalom stvoreni su svi uslovi da se u nedelju 11. maja glasanje obavi na jedan zakonit način i na kraju krajeva u skladu sa našim uputstvom i identično onome kako se glasa u celoj Republici Srbiji", rekao je Odalović.

On je kazao i da će se glasanje na Kosovu obaviti na 279 biračkih mesta, kao i na još 16 na kojima će glasati raseljeni koji žive u pokrajini.

Svi će moći da glasaju za odbornike svoje opštine gde god da se nalaze, bez obzira da li žive na Kosovu ili u unutrašnjosti Srbije, dodao je Odalović istićući da je RIK akreditovala desetak organizacija koje će pratiti izbore na Kosovu.

"RIK izdaje akreditacije za čitavu teritoriju Republike Srbije i svaki posmatrač može slobodno da na svako biračko mesto, koje god poželi, ode da vidi kako teče glasanje, jednostavno bude prisutan u delu ako ga to interesuje, a ko će se pojaviti na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Verujem da će biti dosta interesovanja", kaže Odalović.

Podsetimo, šef UNMIK-a Joakim Riker rekao je da su lokalni srpski izbori na Kosovu nezakoniti, da u pokrajini ne može da postoji paralelna administracija i da će UNMIK reagovati po kosovskim zakonima ako neko pokuša da formira paralelne organe vlasti.

KPS i Kfor: Na Kosovu uoči izbora mirno

Bezbednosno stanje na Kosovu dan uoči srpskih parlamentarnih i lokalnih izbora je mirno i potpuno pod kontrolom, rekli su predstavnici Kosovske policijske službe i Kfora.

"KPS nije uključena u proces sutrašnjih izbora. Mi znamo da će se ovi izbori održavati i na Kosovu", rekao je portparol KPS-a Veton Eljšani i dodao da će sutrašnji dan za pripadnike kosovske policije biti "normalan radni dan".

Eljšani je rekao i da će KPS biti u stanju pripravnosti i dodao: "Ako bude potrebe mi ćemo reagovati, ali za sada nema takvih indicija".

Portparol NATO-a na Kosovu Žan Luk Kotar odbacio je mogućnost povećanja broja snaga Kfora zbog sutrašnjih izbora.

"Bezbednosno stanje je mirno. Radimo kao i svaki dan i to ćemo učiniti i sutra", rekao je Kotar.

"Zeri": Beograd pokreće "diplomatski rat"

Lokalni srpski izbori u nedelju na Kosovu biće najjače osporavanje tri osnovna legalna dokumenta Kosova - Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, predlog Martija Ahtisarija i Ustav Kosova koji je u skladu s tim predlogom, ocenjuje danas prištinski dnevnik "Zeri".

Prema listu, organizovanjem ovih izbora Srbija objavljuje neku vrstu "političkog i diplomatskog rata" UNMIK-u, Euleksu i Kforu, odnosno svim međunarodnim organizacijama prisutnim na Kosovu.

"Ovim izborima Srbija na najjači način konstatuje da sve što je urađeno za Kosovo od Rambujea do Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova ne vredi pet para za Beograd i da su kosovski Srbi kao i sama država Srbije van tih međunarodnih pokušaja i da su protiv svih rešenja postignutih na Kosovu u poslednjih deset godina", piše dnevnik.

"Zeri" navodi da sutrašnjim glasanjem Srbija direktno poručuje Zapadu da status Kosova nije rešen, jer se "ne zna sudbina ili status kosovskih Srba".

"Sada se najjasnije vidi zvanična strategija Beograda započeta marta 2006. i gotovo kompletirana marta 2008. Beograd je uspeo da 'izvadi' kosovske Srbe iz sistema centralnih i opštinskih vlasti Kosova bojkotom izbora na Kosovu koji su održani novembra prošle godine", piše list.

Dnevnik dodaje da Srbi koji su bili "maksimalno pokriveni" paralelnim strukturama Srbije na Kosovu, sada služe kao "baza" za zvanično prisustvo Srbije na Kosovu svugde gde ima Srba bez obzira na njihov broj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.