Predsednik francuske desnice podneo ostavku

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik francuske desnice podneo ostavku

Predsednik francuske desničarske stranke Republikanci Loran Vokije (Laurent Wauquiez) podneo je ostavku nedelju dana posle neuspeha na izborima za EP.

Prema pisanju francuskih medija, Vokije je sinoć najavio ostavku jer je njegova stranka na evro-izboprima osvojila samo 8,8 odsto glasova.

"Pobede su kolektivne, ali su porazi pojedinačni. Treba da preuzmem odgovornost i povlačim se s mesta predsednika Republikanaca", rekao je Vokije za televiziju TF1.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Rekao je da je neophodno obnoviti desnicu - tradicionalnu stranku u Francuskoj koja se, zajedno s levicom, smenjivala na vlasti sve do dolaska na scenu centriste Emanuela Makrona.

Vokije je za predsednika stranke izabran decembra 2017. godine, nekoliko meseci pošto je Makron postao predsednik Francuske.

Lider desničara je 2010. godine bio ministar za evropska pitanja, a godinu dana kasnije, za vreme desničarskog predsednika Nikole Sarkozija, ministar prosvete.

Do 2015. godine je bio potpredsednik stranke Republikanci, koja se ranije zvala Unija za narodni pokret (UMP).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Predsednik francuske desnice podneo ostavku

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2019

Predsednik francuske desničarske stranke Republikanci Loran Vokije (Laurent Wauquiez) podneo je ostavku, nedelju dana posle neuspeha na izborima za Evropski parlament, preneli su danas francuski mediji...Vokije je sinoć najavio ostavku jer je njegova stranka na evroizborima osvojila samo 8,8 odsto...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.