Poljaci na biralištu

Izvor: RTS, 09.Okt.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci na biralištu

Premijer Poljske Donald Tusk pokušaće da se izbori za drugi premijerski mandat na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u toj zemlji. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da koalicija koju predvodi Tusk ipak neće uspeti da osvoji većinu neophodnu za formiranje vlade.

Poljaci danas izlaze na parlamentarne izbore na kojima će premijer Donald Tusk pokušati da se izbori za drugi premijerski mandat, ističući da je on najbolji izbor za Poljsku u ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomski teškim vremenima.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da koalicija koju predvodi Tuskova "Građanska platforma" (PO), uprkos tome što ima prednost nad konzervativnom strankom bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog "Zakon i pravda" (PiS), ipak neće uspeti da osvoji većinu neophodnu za formiranje vlade.

Tokom predizborne kampanje, Tusk je pozvao građane da ga podrže, istakavši da "nova Poljska zahteva saradnju, razumevanje i jedinstvo" i da "u ovim turbulentnim vremenima, Poljska ne može da priušti sebi radikalne poteze".

Poljska je postala članica Evropske unije 2004. godine i trenutno predsedava tim evropskim blokom koga čini 27 država, preneo je AFP.

Poljska nije članica evrozone, a Tusk je izjavio da bi do 2015. godine ona mogla da ispuni ekonomske uslove za prelazak na zajedničku evropsku valutu evro.

Teško do formiranja vlade

Opozicija se, s druge strane, imajući u vidu obične građane, fokusirala na pitanja poput inflacije, penzija i privatizacije zdravstvene zaštite.

Prema podacima koje je juče objavila agencija za ispitivanje javnog mnjenja TNS OBOP, očekuje se da će PO osvojiti oko 40 odsto glasova na izborima, dok će PiS dobiti oko 29 procenata podrške poljskih birača.

Prevedno u brojke, to znači da bi PO trebalo da ima u parlamentu 202 poslanička mesta što je za četiri manje nego, dok bi Tuskova koaliciona partija Poljska narodna stranka trebalo da osvoji 27 od 31 poslaničkog mesta, koliko ima sada.

Sa 229 mesta u parlamentu koji ima 460 poslanika, Tuskova koalicija bi mogla da sastavi vladu ukoliko uspe da postgine dogovor sa nemačkom manjinskom strankom i uz nihovu podršku obezbedi 231 mesto neophodno za formiranje vlade, naveo je TNS OBOP.

Na izborima bi mogao da iznenadi novi Palikotov pokret podrške (RPP) bivšeg tajkuna i bivšeg člana PO Januša Palikota, za koji se predviđa da će osvojiti 43 poslanička mesta i time postati potencijalni saveznik PO, iako je Tusk do sada odbacivao tu mogućnost.

Palikotova stranka se zalaže za legalizaciju marihuane i abortusa, za davanje većih prava gej populaciji i ukidanje obavezne verske nastave u školama.

Analitičari predviđaju da će odziv birača biti veoma nizak - od 40 do 50 procenata, jer u Poljskoj tradicionalno mali broj birača izlazi na birališta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poljska: Tusk u borbi za drugi premijerski mandat

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Okt.2011

Poljaci u nedelju izlaze na parlamentarne izbore na kojima će premijer Donald Tusk pokušati da se izbori za drugi premijerski mandat. Tokom predizborne kampanje, Tusk je pozvao građane da ga podrže, istakavši da "nova Poljska zahteva saradnju, razumevanje i jedinstvo" i da "u ovim turbulentnim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

POLJACI NA BIRALIŠTA SA LAŽNIM BOMBANA

Izvor: Kurir, 09.Okt.2011

VARŠAVA - Pirotehničari poljske policije morali su danas da intervenišu na četiri birališta, jer su neki Poljaci našli novi način zabave - lažne dojave da je na biralištima postavljena bomba ili ispred njih ostavljen sumnjivi paket, kako bi omeli parlamentarne izbore koji se danas održavaju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.