Niški protest opozicije: Medijana pala, sa juga će krenuti promene

Izvor: JužneVesti.com, 22.Dec.2023, 19:35

Niški protest opozicije: Medijana pala, sa juga će krenuti promene

Građani i opozicija okupili su se na prvom protestu u Nišu koji se održava zbog izborne krađe, za koju opozicioni poslanici tvrde da se dogodila na vanrednim izborima 17. decembra, i poručili da je “Vučić u Nišu polomio zube” te da će sa juga krenuti promene.

Nešto posle 18 sati blokirana je Ulica Nikole Pašića u Nišu, ispred zgrade niške Skupštine, gde je Koalicija "Srbija protiv nasilja" organizovala protest uz poruku "Niš nikada nije ćutao na izborne krađe".
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
foto: Jelena Mišić Građanima se obratio Srđan Miliovojević sa liste "Srbija protiv nasilja" i istakao da je Medijana prva opština u Srbiji gde je pala Srpska napredna stranka.

Medijana je kamen temeljac niške Tvrđave o koju je Aleksandar Vučić polomio zube. Medijana poručuje - zastava slobode na sledećim izborima vijoriće se nad niškom Tvrđavom jer srce naše ponosno je, veliko je, slobodno je - rekao je Milivojević.

Pozvao međunarodne posmatrače da reaguju na izbornu krađu, “parizer dahiji” je poručio da za razliku od njih “Srbija protiv nasilja” ne trguje dostojanstvom i izvinio se studentima što su im ostavljaju ovakvu državu.

Ne dozvolite da kao moja generacija budete heroji izgubljenih ratova i čuvari propuštenih prilika. Ovo je vaša prilika, vaša šansa da zajedno s nama napravimo zemlju - istakao je Srđan Milivojević.

foto: Jelena Mišić Na protestu je govorio i student Pravnog fakulteta Luka Đorđević koji je rekao da se stidi kolega koji su svoj glas prodali za 3.000 dinara i podržao studente iz Beograda koji danima protestuju ispred zgrade RIK-a.

Ništa neće da se desi bez sudenata. Mi nismo vaši neprijatelji, mi nismo građani drugog reda, mi smo meta. Ne želimo da rušimo državu, želimo da branimo pravni poredak od onih koji krše Ustav i prekrajaju izbornu volju građana. Jeste da nama svaki dinar znači, da se teško živi, ali mi ne nosimo najskuplje cipele, odela i ne pijemo najskuplja vina - poručio je student.

foto: Jelena Mišić Đorđe Stanković iz Koalicije “Srbija protiv nasilja” rekao je da se sada odlučuje kako će izgledati naredni izbori.

Brzo će lokalni izbori i smatram da je važno da budemo solidarni jer se sada odlučuje kako će izgledati svaki budući izbori. Da li ćemo na proleće da imamo turiste iz Bugarske, Makedonije, Republike Srpske ili će nam preseliti Leskovčane, Beograđane u Niš - nećemo to dozvoliti - izjavio je Stanković.

Organizatori su dozvolili i jednom Nišliji da se obrati i pročita svoje “ideje za promene”, a ceo protest vodila je aktivistkinja Danijela Vujošević koja je podsetila na sve nepravilnosti koje su pratile izbore i pozvala nadležne da pokrenu krivične postupke protiv odgovornih za krađu.

Predstavnici Koalicije “Srbija protiv nasilja” rekli su da su predali zahtev Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu za uvid u birački spisak jer žele da provere da li fantomski glasači u Nišu glasali na izborima i najavili da će sutra saopštiti šta su pronašli.

Sa skupa u Nišu, pozdravili su Mariniku Tepić, Jelenu Milošević i Danijelu Grujić koje štrajkuju glađu u zgradi RIK-a. Đorđe Stanković je izjavio da će možda i on otpočeti štrajk, ali se nada da će do tada zahtev biti ispunjen, a Srđan Milivojević je obećao građanima da će Miroslav Aleksić u Nišu “odsvirati moravac kad krenu da ispraćaju parizer dahiju”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.